"Kent ve Edebiyat: İstanbul, Venedik, Berlin" İptal Edildi



Osmanlı Bankası Müzesi'nin Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlediği Kent ve Edebiyat Söyleşileri de İzlanda'da patlayan volkanın kurbanı oldu. Nedim Gürsel'in, bugün İTÜ Taşkışla'da saat 18:30'da gerçekleştireceği "Kent ve Edebiyat: İstanbul, Venedik, Berlin" başlıklı söyleşisi, sanatçının, İzlanda'da meydana gelen volkanik faaliyet sonrasında Paris havaalanlarının uçuş trafiğine kapatılması nedeniyle İstanbul'a ulaşamaması sonucu iptal edildi.


Nedim Gürsel

1951 yılında Gaziantep'te doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Modern Fransız Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitede "karşılaştırmalı edebiyat" alanında doktora yaptı. İlk yazısı "Yeni Ufuklar" dergisinde 1966 yılında yayımlandı. Edebiyat dergilerinde, öykülerinin yanı sıra çağdaş düşün ve edebiyat akımları üzerine kaleme aldığı yazılarıyla yer aldı. "İlk Kadın" adlı öyküsü İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından 1995'te sahnelendi. Radio France Internationale'de ve Berlin Radyosu'nda programlar hazırladı. Öykü, roman ve incelemeleri, başta Fransızca olmak üzere 12 dile çevrildi. Eserleri Boğaziçi, Sorbonne ve Nanterre üniversitelerinde yapılmış çok sayıda doktora tezine konu oldu. Türkiye ve Avrupa'da büyük yankı uyandıran son romanı "Allah'ın Kızları" ile 2009'da Türkiye Yayımcılar Birliği İfade Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.

Halen Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) araştırma direktörü olarak çalışan Nedim Gürsel, Sorbonne Üniversitesi'nde Türk edebiyatı dersleri veriyor. PEN Yazarlar Derneği, Paris Yazarlar Evi ve Akdeniz Akademisi üyesi olan yazar, öğretim üyeliğinin yanı sıra gazetecilik de yapıyor.