Kente ‘Yoğun’ Baskı



İzmir'in gökdelenler bölgesi olarak, “üçüncü İzmir” diye adlandırılan Turan öngörülmüştü. Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı dava sonucu buraya ilişkin hazırlanan imar planı iptal edilse de, artık yeni yüksek yapıların adresi belirlenmişti. Buna karşın, kent merkezinde yoğunluğu kat kat artıracağı dikkate alınmadan, yeni yüksek yapılar oluşturulmak isteniyor.

Buluşma noktası

Dokuz Eylül Üniversitesi, Alsancak'taki rektörlük binasının yerine büyük bir alışveriş merkezi yapmak istiyor. Konuyla ilgili resmi bir başvuru yok, ancak ciddi anlamda otapark sıkıntısı çeken, trafik yoğunluğu yaşanan, binlerce insanın buluşma noktası olma özelliği taşıyan semtte bu yönde yapılacak bir yatırımın, mevcut yükü daha da arttıracağı vurgulanıyor.

ÇankayaAlsancak'ın bitişiğindeki Çankaya'ya da alışveriş merkezi ve rezidans kurma girişimlerindeki ısrar sürüyor. Gaziosmanpaşa Bulvarı'nda, Özgörkeyler'in sahibi olduğu metruk yapı, imar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 18 yıl boyunca yıkılmayı bekledi. Konak Belediyesi'yle çıkılacak kat, kapalı alan ve kamuya terk edilecek alan konusunuda görüş ayrılığı olan yatırımcının anlaşmasının ardından, metruk bina yakıldı. Güral Rezidans ve Hilton Oteli'nin karşısında 79.30 metre yüksekliğinde, 26 katlı aktivite merkezi yapımını öngören plana onay çıktı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliğini iptal etti.

Bu araziye 100 metre mesafedeki tütün depoları 2007 yılında Zorlu Grubu tarafından satın alındı. Zorlu Holding'in yerel yönetimle yaptığı anlaşmaya göre, şu anda alışveriş merkezinin bulunduğu yere yeşil alan yapılacak. Arkasındaki tütün deposuna ise gökdelen inşa edilecek. Proje alanı, Alsancak ile Pasaport'un birleştiği noktada yer alıyor. Burası büyük bir trafik sorunuyla yüz yüze.

Basmane'de, “Dünya Ticaret Merkezi” adı altında projelendirilen ancak Kültürpark alanına girdiği gerekçesiyle dava konusu yapılan ve üzerine planlanan yatırımı durdurulan arazi, çok uzun yıllardan bu yana atıl durumda. Konuyu yargıya taşıyan çevreler, mahkemelerin kararını verdiğini ve arazinin yapılaşmaya açılmayarak, Kültürpark ile bütünleştirilmesi gerektiğini savunuyorlar.

İzmir'in akciğeri diye nitelenen İncirialtı bölgesi üzerine öngörülen planlamaların gerçekleşmesi halinde, alanın yüzde 76'sının yapılaşmaya açılacağı bildiriliyor. Bakanlığın öngördüğü düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde tamamı SİT alanı olan İnciraltı'nın, 385 hektarlık alanının turizm tesisi, rezidans, iş merkezi adı altında yapılaşmaya açılacağı vurgulanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlamasının uygulamaya alınması halinde, bölgeye 3 milyon 335 bin metrekarelik turizm tesisi yapılacağına dikkat çekiliyor. Söz konusu planlamanın gerçekleşmesi halinde, İzmir'in akciğeri olarak nitelenen bir alanın tümden yok olacağı vurgulanıyor.

İnciraltıEk yük getirecek...

Üçkuyular pazaryeri arkasında kalan 43 dönüm alana Doğuş Grubu tarafından yapılmak istenen alışveriş merkezi ve rezidans da tartışma yaratıyor. Daha önceden yerel yönetim tarafından kongre merkezi yapılacağı duyurulan alanda, proje değişikliğine gidildi. Buna göre alana, 22'şer katlı biri otel diğeri rezidans olacak biçimde iki gökdelen tasarlanıyor. Proje kapsamında ayrı bir bina da alışveriş merkezi olarak planlanıyor. Tasarımın gerçeğe dönüşmesi durumunda İzmir'in Çeşme Yarımadası'yla bağlantı noktası konumunda olan alandaki mevcut alışveriş merkezlerinin, özellikle hafta sonları yarattığı yoğunluğa ek yük binecek olmasına dikkat çekiliyor.