Kentlerin Sanatla Buluşması Mimar Sinan Üniversitesi'nde Gerçekleşti



Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyalogunun Geliştirilmesi Programı çerçevesinde AB tarafından finanse edilen Kent ve Sanat Projesi, Avrupa’nın sanat akademisyenleri ve kentlerin kültür aktörlerini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Kent ve Sanat Forumu’nda buluşturdu. Sunum, tartışma ve çalıştayların yanı sıra kültür sanat etkinlikleri, gezi ve resepsiyonları da içeren Kent ve Sanat Forumu’na, Avrupa Birliği ülkelerinden ve Türkiye’deki tüm sanat üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Kent ve Sanat Forumu, Avrupalı sanat ve tasarım akademisyenleri ile kentlerin kültür aktörlerini bir araya getirerek, katılımcıların kent ve sanat ilişkisini tartışmaları için bir platform oluşturdu.

Forumun ilk bölümünde katılımcıların bulundukları kentlerdeki sanat üniversitelerinin şimdiki ve gelecekteki rollerinin sorgulanması amaçlandı. Şimdiki durumun ve geleceği etkileyecek eğilimlerin kapsamlı bir görünümünü çıkarmak üzere Avrupa’nın kültür, eğitim ve kitle iletişim araçları ile politikaları gözden geçirilerek, bunların büyükşehir kültürüne etkileri ve sanatların büyükşehir toplumundaki konumu tartışıldı. İlk bölümde çizilen genel görünümün ardından Forum, kamusal alanda sanat ve sanatın kamusal alana müdahalesi kavramına odaklandı. Kent ve sanatlara ilişkin sanat ve tasarım uygulamaları örnekleri ele alınarak bu bağlamda, kentin mekan veya malzeme olarak kullanıldığı üretimler için öğrenim ve öğretim yöntemleri tanıtıldı.

Sanat üniversiteleri arasında iletişim ve işbirliğini geliştirmeyi, yeni ilişkiler kurulmasına aracı olmayı amaçlayan ve Kent ve Sanat Projesi kapsamında kurulan internet iletişim ağı artacademia.net de Kent ve Sanat Forumu’nda tanıtıldı.

Farklı kentleri ve farklı kültürleri bir araya getiren Kent ve Sanat Projesi, Kent ve Sanat Forumu’nun ardından İstanbul, Mersin, Malmö, Viyana ve Londra’da sanat atölyeleri ve sergiler ile devam edecek.

Kent ve Sanat Projesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi liderliğinde, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi, Malmö Üniversitesi Sanat ve İletişim Fakültesi, Londra Sanat Üniversitesi Central Saint Martins Sanat ve Tasarım Okulu, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ELIA - Avrupa Sanat Enstitüleri Birliği, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul Modern, Avrupa Kültür Derneği ve Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü işbirliği ile hayata geçiriliyor.