‘Kentli Olmuşuz Haberimiz Yok’



Pergel Yasası’yla birlikte mahalle statüsüne dönüştürülen köylerde yaşayan yurttaşlar, yeni uygulamalar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Kendi olanaklarıyla yaptıkları su şebekesine Anakent Belediyesi’nin yalnızca sayaç takmasının ardından su faturası ödemek zorunda kalan köylüler, ahırlarını yaparken bile belediyeye başvurmak zorunda kalıyor. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen köylerde, mütevazı evlerini yitiren yurttaşlar, daha pahalıyla mal olan evleri üstüne para ödeyerek almak zorunda bırakılıyorlar. Köylüler, “Kentli olmuşuz haberimiz yok” diye yakınıyorlar.

Kamuoyunda “Pergel Yasası” olarak bilinen uygulama ile Anakent Belediyesi yetki alanına alınan bölgedeki 420 köyde sıkıntı yaşanıyor. Ankara’nın 25 ilçesinde nüfusu 2 binin altında olan köylerde yürürlüğe giren yasayla beraber Anakent Belediyesi, su şebekeleri ve atık su kanalizasyon sistemlerine elini sürmeden, üzerine sadece su sayaçlarını takarak, köylülerin yapmış olduğu altyapıdan para alıyor. Köylerine yatırım yapmak isteyen köy sakinleri plan ve proje hazırlatıp harç parası ve vergi ödemek zorunda kalıyor. Köylerin artmasıyla nüfusu artan Anakent Belediyesi, nüfusa bağlı gelirden daha çok pay alıyor.

‘Köylüye kendi toprağını satıyorlar

İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili CHP’li Turhan Bulut, kentsel dönüşüm projeleri adı altında köy meraları ve çayırlarının yok edilircesine tahrip edildiğini belirterek, “Alanlar, TOKİ’ye konut yapımı olarak veriliyor. Bu alanların küçültülmesiyle tek geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan köylüler çok büyük zarar görüyorlar. Kent vatandaşı olmaktan ötürü vergi ve harçlarındaki artış ciddi sorunlar oluşturuyor” diye konuştu. “Kentlileşmiş gibi görünen köylülerin üzerinde ne varsa alınıyor” diyen Bulut, şöyle konuştu:

“Onlara sadece papyon takılıyor ve ‘Sen kentli oldun’ deniliyor. Ama köylü bugüne kadar sorumlu olmadığı vergilerden sorumlu tutuluyor. Hayvanlarına ahır yapmak için bile belediyeye gidip oradan proje plan yaptırıyor. Ruhsatını alıyor ve ancak öyle alıyor ahırını. Bu da sıkıntı yaratıyor.”

Bazı köyler bölündü

Bulut, mahalleye dönüştürülen köylerde incelemelerde bulundukları Bala’nın Tol köyünde yaşanan “mağduriyeti” şöyle anlatı:

“1980 yılından önce köy merası olan alanları köylünün bilgisi olmadan Pergel Yasası kapsamında ellerinden alınıyor. Arsa ofisine oradan TOKİ’ye devri yapılıyor. ‘Vatandaş da köy bizim, burayı biz alalım diye devlete müracaat ediyor’ Kaymakamlığa gidiyorlar. ‘Siz oraları ekip biçiyorsunuz ama artık oralar sizin değil’ yanıtıyla şakına dönüyorlar. Bala’daki bir diğer alan Büyük Davdanlı köyünde tek gelir kaynağı hayvancılıktır. Geçmiş yıllarda 15 bine yakın küçükbaş hayvan üretimi yaparlarken, bugün 2 bin küçük baş hayvan kaldı diyorlar. Hayvancılık da olumsuz etkileniyor. ‘Kentli olmuşuz bize soran olmamış’ diyorlar.”

Uygulama ile bazı köylerin ikiye bölündüğünü belirten Bulut, “Büyükşehir sınırında kalan yerlere altyapı gitmiyor. Bazı köylerin ‘Pergel’le ortadan ikiye bölünmesi de o köylere hizmetin kim tarafından götürüleceği karmaşası yaratıyor.”

420 köy mahalle oldu

Akyurt’ta 25, Altındağ’da 11, Ayaş’ta 24, Bala’da 46, Çankaya’da 3, Çubuk’ta 76, Elmadağ’da 25, Etimesgut’ta 2, Gölbaşı’nda 36, Güdül’de 1, Haymana’da 5, Kalecik’te 19, Kazan’da 39, Keçiören’de 13, Kızılcahamam’da 30, Mamak’ta 14, Polatlı’da 13, Sincan’da 22, Yenimahalle’de 16, toplam 420 köy “kentleşerek” mahalle oldu.