Kentsel Arkeolojik SİT Alanları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı ilke kararına göre, Arkeolojik SİT alanları ile birlikte, korunması gerekli kentsel dokuları içeren ve korumaya yönelik özel planlama gerektiren alanlar, Kentsel Arkeolojik SİT Alanları olacak.

Kentsel Arkeolojik SİT Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları’na ilişkin alınan karar, arkeolojik değerlerin bilimsel yöntemlerle açığa çıkarılması, onarılması ve sergilenmesi işlemlerinde, sağlıklı ve kapsamlı arkeolojik envanter temeline dayalı planlama çalışmaların ivedilikle yapılmasını içeriyor. Bu planlar onanmadan parsel ölçeğinde uygulamaya geçilmeyecek. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kentsel Arkeolojik SİT Alanları’nda, mevcut yıkıntı temeller üzerine o temellerin ait olduğu eski yapı korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyorsa, ayrıca içinde bulunduğu SİT’in tarihsel kimliğinin yeniden canlandırılmasında önemli bir boşluk yaratıyorsa, yapıya ait eski bilgi, resim, gravür, fotoğraf, anı belgeleri gibi dokümanlarla restitüe edilebilecek. Bu kararı Koruma Bölge Kurulu alacak. Koruma Bölge Kurulu’nun kabul etmesi halinde restitüsyon projesi düzenlenerek, eski yapılar yeniden ihya edilebilecek.

Tek yapı ölçeğindeki korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyan yapı ve yapı kalıntıları, rölöve ve restorasyon projelerinin Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanması koşuluyla onarılıp kurtarılabilecek.

Kentsel doku ile bütünlük sağlayan ve tescili bulunmayan mevcut yapılar da aynı koşullarda hazırlanarak projelere dayalı olarak onarılabilecek.