Kentsel Dönüşüm 35 Yıllık Binaların Yıkımıyla Başladı



16 Mayıs 2012 tarihinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkındaki Kanun’un yayımlanıp yürürlüğe girmesinden sonra, 81 il valiliğiyle belediyelerden 'riskli alan' ve 'riskli yapı' tespit çalışmalarının başlatılması istenmişti. Afyon Belediyesi tarafından yapılan çalışmada İmaret Camii arkası ve Mısri Camii etrafında bulunan iki bölge kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Bu bölgelerde toplam 2 bine yakın riskli konut bulunuyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren müteahhitlerde riskli yapı sahipleriyle anlaşmaya başladı. Bu kapsamda Özçelik İnşaat'ta kentsel dönüşüm kapsamında ilk yıkımını yaptı. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Özçelik, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Adnan Menderes Bulvarı'nda bulunan 35 yıllık eski konutları yıkarak yeni projeye start verdiklerini söyledi. Özçelik, kanun kapsamında konut sahiplerine bir takım destekler verildiğini kaydetti.

Süreç nasıl işliyor?

Özçelik, "Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı performans analizlerinden sonra binaya yıkımına onayı verdi. Biz bunun üzerine konut sahipleriyle anlaşarak süreci başlattık. Buradaki binalar çok eski ve yığma binalar. Artık ömrünü doldurmuş binalar. Afyonkarahisar ikinci derecede deprem bölgesinden olduğundan bu tür binalar büyük bir risk oluşturuyor. Sektörde 24 yıllık bir firma olarak amacımız insanların gönül rahatlığı ve huzurlu bir şekilde oturacağı yeni konutlar inşa etmektir." dedi.

Özçelik, yıkılan 3 katlı binaların yerine 9 katlı yeni binalar yapılacağını belirterek, uygulamanın amacının can güvenliğini tehdit eden yapıların yıkılarak daha modern görünümde ve sağlam binaların inşa edilmesinin sağlanmasın olduğunu anlattı.

"Vatandaşa destek veriliyor"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, kanun kapsamında konutunu yıktıran vatandaşlara anlaşmalı bankalardan kredi indirimi ve kira desteği sağlandığını söyledi. Okumuşer, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ilk etapta İmaret Camii arkasıyla Mısri Camii’nin bulunduğu iki bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilanı edildiğini belirtti. Afyonkarahisar’da 3 tane lisanslı yapı denetim firması bulunduğunu ifade eden Okumuşer, “Vatandaşlarımız öncelikle lisanlı yaptı denetim şirketlerinden riskli bina testi yaptıracak. Yapının tespit sonucu riskli olması durumunda(riskli yapı), alanın riskli alan olması durumunda (riskli alan) değerlendirme yapılmaktadır. Daha sonra yıkım için 60 gün süre verilmektedir." dedi.

Müteahhit firmaların taahhüt ettiği dönemde inşaatı bitirmek ve hak sahiplerine teslim etmekle yükümlü olduğunu belirten Okumuşer, yapım işlerinin zamanında ve eksiksiz tamamlanması için müteahhit firmalardan iş bitirme garantisi ve taahhütleri de alındığını dile getirdi.

Okumuşer, 6306 Sayılı Kanun kapsamında vatandaşın evinin zorla yıkılması gibi bir durum söz konusu olmadığını belirterek, can güvenliği bakımından riskli olduğu ilmî verilere göre tespit edilen yapıların yıkılarak yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılması söz konusu olduğunu anlattı.