Kentsel Dönüşüm ama Nasıl?



Özellikle 1950'li yıllardan sonra ekonomik nedenlerden dolayı yaşanan göç olgusu sonucunda oluşan gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma, çarpık bir kentleşme olgusunu meydana getirirken, deprem kuşağında bulunan Türkiye kentleri için de büyük bir tehlike ortamı oluşmasına neden oldu. 1999 senesinde Marmara'da yaşanan büyük deprem, daha sonra günümüze kadar muhtelif illerimizde oluşan depremler ve en son 2011'de yaşanan Van depremi, kentlerin geliştirilmesinin, toplumsal, ekonomik, mekânsal olarak yeniden ele alınmasının gerekliliğini gözler önüne serdi ve sermeye de devam ediyor.

Bu kapsamda hem gündem de olan 'Kentsel Dönüşüm' konusunu tüm boyutlarıyla tartışmak hem de model önerileri oluşturmak amacıyla 30 Mart 2012 tarihinde Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Fen Edebiyat Fakültesi Mevlana Konferans Salonu’nda konunun ilgilileri bir araya geliyor.

Sempozyum çağrı metninde Anayasanın 56. Maddesi'ne, 23. Maddesi'ne ve 57. Maddesi'ne dikkat çekiliyor ve bu bağlamda Sağlıklı güvenilir ve yaşanabilir kentlerin oluşturulmasının tek çözüm yolu ise 'Kentsel Dönüşüm' olarak tanımlanıyor:

"Anayasanın 56. Maddesi'ne göre; 'herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir'. Anayasanın 23. Maddesi'ne göre de; devlet 'sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek' ile görevlidir. Yine Anayasanın 57. Maddesi'nde; devletin, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri almakla yükümlü olduğuna yer verilmiştir.

Gecekondulaşma, kaçak yapılaşma mülkiyet problemleri, deprem riski taşıyan binaların yenilenmesi gibi çözüm bekleyen meseleler, devletin anayasadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesini zorunlu kılıyor.

Sağlıklı güvenilir ve yaşanabilir kentlerin oluşturulmasının tek çözüm yolu ise 'Kentsel Dönüşüm'. Sürdürülebilir ve uygulanabilir bir kentsel dönüşümün yapılabilmesi için ise bir yasaya ihtiyaç olduğu kaçınılmaz. Çıkartılacak olan bu yasanın ise toplumda kabul gören, toplum vicdanını rahatsız etmeyen, toplumu veya devleti zarara uğratmayacak, uygulamasında tıkanmaya sebebiyet vermeyecek maddeleri içermesi gerekiyor.

Kentsel dönüşümle ilgili şimdiye kadar çıkartılan yasaların uygulama esnasında yaşanan sıkıntılar, bu yasalardaki eksikliklerden veya uygulama yöntemlerindeki toplumla uzlaşma modellerinin sağlıklı olmamasından kaynaklanıyordu.

Çıkartılacak olan yasa; ülkemizin gecekondulaşma, kaçak yapılaşma, mülkiyet problemlerini göz önünde bulundurmalı. Bu kapsamda tapusuz, hisse tapulu, kat irtifak tapulu, kat mülkiyet tapulu gibi farklı bağımsız bölüm maliklerinin bulunduğu gerçeğini kabul etmeli ve Kentsel Dönüşüm uygulamalarında dağıtım modelinin kamu vicdanını rahatlatacak olan 'Değer Esaslı Yöntem'e göre yapılmasını içeren maddeleri barındırmalı".

Sempozyumda neler ve kimler var?

30 Mart’ta Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Fen Edebiyat Fakültesi Mevlana Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek “Kentsel Dönüşüm: Alternatif Model Arayışları” adlı sempozyumun 1. Bölümü’nde dünyadan örneklerle uygun modeller ortaya konurken 2. Bölüm’de buna ilişkin finans yöntemleri ve 3. Bölüm’de ise uygulanması konuları ele alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı İdris Güllüce, Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, SİNPAŞ GYO İcra Krulu Başkanı Ö.Faruk Çelik, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, TMMOB HKMO Başkanı Ali Fahri Özten, Okan Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Şule Kut, Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve Geomatik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nihat Enver Ülger olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarından temsilciler konuşacak.

Sempozyuma kayıt olmak için tıklayınız.

Sempozyum Programı

09:00 - 11:00 Açılış Konuşmaları

09.00 Açılış Takdimi

09.00 - 09.05 Prof. Dr. Şule Kut / Okan Üniversitesi Rektörü
09.05 - 09.10 Bekir Okan / Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı
09.10 - 09.15 Selami Balcı / Piri Reis Harita ve CBS Çalışanları Derneği Başkanı
09.15 - 09.25 Recep Altepe / Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı (Katılımları ile)
09.25 - 09.35 Kadir Topbaş / İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı (Katılımları ile)
09.35 - 09.50 Erdoğan Bayraktar / Çevre ve Şehircilik Bakanı
09.50 - 10.10 Recep Tayyip Erdoğan / Başbakan (Katılımları ile)

10:10 - 12:00 1. Oturum: Kentsel Dönüşüm Model Arayışları

Oturum Başkanı: İdris Güllüce / TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı

Prof. Dr. Nihat Enver Ülger / Okan Üniversitesi Geomatik Bölüm Başkanı
Özgen Keskin / Bursa Yıldırım Belediye Başkanı
Semih Turhan / İBB Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı
Dr. Şadi Yazıcı / Tuzla Belediye Başkanı

12:00 / 14:00 Yemek Arası

14:00 - 16:00 2. Oturum: Kentsel Dönüşümün Finans Boyutu

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Targan Ünal / Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi

Turgay Tanes / İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü
Ö. Faruk Çelik / Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı
Dr. Tevfik Altınık / Hazine Müsteşarı (Eski) Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi
Faik Açıkalın / Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü
Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Şirketler Grubu Kurucucu ve Yönetim Kurulu Başkanı

16:00 - 18:00 3. Oturum: Kentsel Dönüşümün Uygulama Boyutu

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Muhammet Şahin / İTÜ Rektörü

Hami Yıldırım / Burdur Milletvekili
Davut Güney / Tapu ve Kadastro Genel Müdürü
Ali Fahri Özten / TBMMO Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı
Metin Yeşil / E-Tapu Danışmanlık
Mehmet Ali Kahraman / Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürü
Gürol Konyalıoğlu / TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkan