Kentsel Dönüşüm Arapsaçı



Anakent Belediyesi’nce yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde tıkanma yaşanıyor. Birçok proje yargı süreçleri nedeniyle öngörülenin de ötesine sarkmış durumda. Anakent Belediyesi, kentsel dönüşüm alanlarında bulunan 37 bin hak sahibine kira yardımı yapmak yerine kendi mülkiyetindeki konutları açmak için arayışa girdi.

Anakent Belediyesi 2005-2007 tarihleri arasında yaklaşık 30 bin hektar alan üzerinde 45 tane Kentsel Dönüşüm Projesi ilan etti. Bu projelerden 15 tanesi Çankaya Belediyesi, 9 tanesi ise Yenimahalle Belediyesi sınırları içinde tasarlandı. Projelerin tamamlanması aşamısında en fazla sorun, üzerinde çok sayıda gecekondunun bulunduğu bölgelerde yaşandı. Tüm kentsel dönüşüm alanları içinde gecekondu bölgelerini kapsayan proje sayısı 10 ile sınırlı kalırken, arsalar üzerindeki gecekondu sayısının 37 bin 508 olduğu öğrenildi.

İnşaat başlamadı

Anakent Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi olarak ilan ettiği alanlar üzerindeki gecekondu sayısının 37 bin olması ve mezuat uyarınca hak sahipleri ile yapılacak sözleşmelere temel olması gereken “anlaşma yolu esastır” ilkesi, yurttaşlarla belediye arasında çok sayıda idari davanın açılmasına yol açtı. Bu sözleşmelerde hak sahibi, mülkünü belediyeye vermekle yükümlendiriliyor, karşılığında ise belediye, konut hakkını teslim edinceye kadar kira yardımı vaat ediyor. Ancak birçok projede, konutlar inşaat aşamasına gelmemesine karşın, hak sahipleri gecekondularını belediyeye teslim etmiş durumda.

Belediyenin boş konut formülü

Anakent Belediye Meclisi’nin temmuz ayı toplantısında, 2005 yılından bu yana tartışma konusu olan kentsel dönüşüm projelerine ilişkin önemli bir karar alındı. Toplantıda yurttaşların, sözleşmeler uyarınca hakkı olan konutları edineceği tarihe kadar belediyeye ait boş konutlarda, kira karşılığında oturabilmesi için yapılacakların araştırılması kararı alındı.



İşte dönüşümde son durum

* Kentsel dönüşüm ilanları içinde en fazla gecekonduya Samsun yolu çevresindeki Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi sahip. Proje alanı üzerinde belediyenin rakamlarına göre 14 bin gecekondu var. Büyük bir alan üzerinde düşünülen kentsel dönüşüm projesi çeşitli etaplara ayrıldı bazı etapları idari mahkeme kararları ile durduruldu.

* Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ankara projeleri arasında saydığı Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi alanı üzerindeki 6 bin 760 gecekondunun tamamı yıkıldı. Yine Erdoğan’ın açıkladığı projelerden, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ise bin 700 gecekondudan bin 187’si yıkıldı geriye 13 tane gecekondu kaldı.
* Çankaya ve Mamak ilçe sınırları arasında kalan Yakubabdal-Karataş-Yaylabağ kentsel dönüşüm projesi alanında 2 bin gecekondu bulunuyor.

* Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi birinci ve ikinci etapları tamamlandı. Ancak son üç etap sınırları içinde 3 bin 680 gecekondu var. Hak sahipleri Anakent Belediyesi’nin yıkım kararına, kurdukları Barınma Hakkı Bürosu ile karşı çıktılar. Belediye yıkım ekipleri iki kere yıkım kararını uygulamak istedi. Dikmen Vadisi’nde belediye ekipleri ile yurttaşlar arasında çatışmalar çıktı. Yurttaşlar ayrıca belediyeye karşı idare mahkemelirnde dava açtı.
* Mamak’taki 50. Yıl Parkı ve çevresinde yapılması tasarlanan proje kapmasında bin 400 gecekondunun olduğu bilgisi veriliyor.

* Çankaya’da bulunun Şirindere’deki projede 150 gecekondunun olduğu hesaplandı.

* Altındağ’daki İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 338, Atıfbey-Hıdırlıktepe projesi kapsamında ise 3 bin 680 gecekondunun yıkılması bekleniyor.

* Anakent Belediyesi’nin çok önem verdiği Ulus Tarihi Kent Merkezi projesinin tasarlandığı alan üzerinde ise 3 bin 800 gecekondu bulunuyor.