'Kentsel Dönüşüm Kanser Tehlikesi Yaratıyor'



Taraf’tan Güler Yılmaz’ın haberine göre, binalar yıkılırken toz halinde havaya dağılan asbestin solunması durumunda madde akciğerlere yerleşiyor ve kansere yol açabiliyor.

Mevcut yönetmeliğe göre, belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na asbest kullanımı ile ilgili bilgi vermesi gerekiyor. Ancak bakanlığın elinde denetim raporu ve istatistiki bilgi bulunmadığı için yıkım esnasında alınması gereken tedbirler de alınamıyor.

Bakanlık: Asbest kullanımıyla ilgili istatistik bilgi yok

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi sunduğunu, ‘asbest kullanımıyla ilgili istatistiki veri olmadı’ yönünde cevap aldığını belirtti.

Eyidoğan, “Yıkıma başlamadan önce bir teknik ekip gelir ve bütün malzemeyi gözden geçirir. Asbest var mı yok mu bakar. Asbestin varlığı çok kolay anlaşılır. Varsa, hafriyatın özel maskeli giyimli kişilerce toplanıp stoklanıp bertaraf tesislerine götürülmesi lazım. Bazısı etrafa örtü yapıyor ama o toz kalkıp her yere gidiyor. Kesinlikle hem kontrol yapılması hem de yıkım sırasında yağmurlama yapılması gerekiyor” dedi.