"Kentsel Dönüşüm Simsarlarına Dikkat"



Alaybey, Tersane ve Tuna mahallelerinin tamamını, Donanmacı, Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerinin bir kısmını kapsayan kentsel dönüşüm projesi ile bölgenin riskli bina stokunun yenilenmesi ve planlı yapılaşma hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, onay bekleyen dönüşüm projesi kapsamında hazırlanan bilgilendirme ofisini hizmete aldı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, mahalle muhtarları ile belediye bürokratlarının da yer aldığı törende vatandaşları kentsel dönüşüme ikna adına çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Durak bölgede yer alan 14 binanın yüzde 55’inin en ufak bir sarsıntıda yıkılabileceğini açıkladı.

Durak'ın konuşmasından satırbaşları

- Dönüşümün yapılacağı alan, Karşıyaka’nın en önemli yerleşim bölgesi. İlk tespit çalışmaları uzun yıllar önce başlatıldı ancak 2005 yılında durdu. Çünkü ortaya çıkan rakamlar, dönemin yöneticilerini korkuttu. Rakamlar gerçekten ürkütücü. Şu anda bulunduğumuz bölgedeki 14 bin binanın yüzde 55’inin hemen yıkılması gerekiyor. Yani, yaklaşık 8 bin bina için ‘oturulamaz’ raporu var. Yenilir- yutulur bir rakam değil. Her binada 10 daire olduğunu hesaplarsanız, can kaybını siz düşünün. Binaların yüzde 41’i, ancak tadilat yapılırsa oturulabilecek durumda. Geriye kalan yüzde 4’ü ise son birkaç yıl içinde yapılanlar. Durum son derece vahim…

- Altı mahallede toplam 93 hektarlık dönüşüm alanı belirlendi. armara depreminde 15 bin insan öldü. Bu bölgedeki olası bir felakette, bunun üç misli can kaybı bekliyoruz. Felaket tellallığı yapmak istemem ancak bunları gizlemek doğru değil. Projemizi üç etapta hayata geçireceğiz. Kimsenin evini yıkmayacağız. Bunu vatandaşlara anlatmamız lazım. Kentsel dönüşüm alanında kalan herkes ‘Bizim evimiz ne zaman yıkılacak’ diye bekliyor. Binaları yıpranan bir bölgeden bahsediyoruz.

- İlk etapta 6 mahalleden başlayacağız. Daha sonra Aksoy ve Bostanlı’da da devreye gireceğiz. Yalı Mahallesi’ndeki gecekondu bölgesinde yaptığımız dönüşüm, yapabileceklerimize örnektir. Yerel seçimlerde Bayraklı’ya geçen kısımlar, bizim temel projelerimizi hayata geçireceğimiz yerlerdi. Orası bizden ayrılınca, benim sorunsuz bir bölgede hizmet verdiğimi ve ‘sosyete başkan’ olduğumu söylediler. Aslında hiç de öyle değil. Çok yıpranmış bir bölgede yaşıyoruz. Ben 90’lı yıllarda Karşıyaka’da görev yapsam, Atakent ve Mavişehir’de o kadar yüksek yapılaşmaya izin vermezdim. Şimdi gökdelenler kuruluyor. Hiçbir belediye kendi bölgesi ile ilgili bu tür şeyler söylemez.

Kentsel dönüşüm simsarlarına dikkat!

Başkan Durak dönüşüm süreciyle ilgili vatandaşı direkt ilgilendiren kritik uyarılarda da bulundu. Durak süreçte simsarların ucuz mal kapma çabasına gireceklerini de ifade ederek, “Kimse malını mülkünü satmasın! Dönüşüm tamamlandığında, 100 bin liralık evinizin değeri 500 bin liraya çıkacak. Rantı bu bölgedeki insanlarımızın paylaşmasını istiyorum. Sakın satmayın. Örnekköy Dönüşüm Projesi onaylandı, ertesi gün Bursalı bir firma geldi ve arsa toplamaya başladı. Orada 50 bin liralık hisseyi 3 bin liraya alıyorlar. Bu durum belediyenin elini zayıflatır. Biz vatandaşla anlaşmak ve onların yaşam standardını yükseltmek istiyoruz. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi mi yoksa Bakanlık mı sahiplenecek, bunu araştıracağız. Büyükşehir belediyemizden kopmak istemiyoruz ancak Bakanlık da ‘riskli bölge’ tanımlamasını yaparsak, 18 ay kira yardımı yapacak. Uygun olanı inceliyoruz. Sürecin uzaması bizim projemizi zorlaştırıyor. Hazırlanan plan ve projeler en geç bir ay içinde hayata geçebilmeli. Kimse Karşıyaka’nın önünü tıkamasın. Biz, ilçemize yapılan iyilikleri unutmayız ancak bize kötülük yapanları da unutmuyoruz” ifadelerini kullandı.