Kentsel Dönüşümün Yeni Ayağı: İTÜ Armutlu



Recep Tayyip Erdoğan Van depreminden sonra “İktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve çürük yapıları yıkacağız” vurgusu yapmıştı. Dönüşümün bir kolu da, İTÜ’nün mülkiyetinde bulunan ve üniversitenin Teknokent kurmayı hedeflediği Reşitpaşa ve Armutlu’da başlıyor. Sarıyer İlçesi’ne bağlı olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) mülkiyetindeki Reşitpaşa ve Armutlu Mahalleleri’nde, üniversitenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla yaptığı işbirliği ile ortaya çıkarılan imar planı uyarınca kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirilecek.

Star Gazetesi’nden Ahmet Fatih Erturan’ın haberine göre, kentsel dönüşüm kapsamında üniversite mülkiyetinde olan ve gecekondu işgaline maruz kalan, plansız gelişmiş, yüksek deprem riski taşıyan yapıların tasfiye edilerek çağdaş kentsel çevreler haline getirilmesi hedefleniyor.

Haberde, İTÜ yerleşkelerindeki binaların da Bakanlık ve Üniversite arasında imzalanacak protokolle yenileneceğine yer veriliyor. Proje kapsamında, hizmet ömrünü tamamlayan binaların deprem karşısındaki risklerinin ortadan kaldırılması ve çağın gereksinmelerine uygun kaliteli eğitim mekanlarına dönüştürülmesinin hedeflendiğine yer veriliyor.


Armutlu’da Dönüşüm Yeni Mevzu Değil

İTÜ’nün arazilerinde konumlanan kaçak binalar hakkında 2004 yılında aldırdığı tahliye kararından bu yana, semtte yıkım gündemden düşmedi. Henüz o tarihte Radikal Gazetesi’nden Timur Soykan ve Ulaş Yıldız’ın yaptıkları haber, Armutlu’nun yıkımla burun buruna geçen yakın tarihini de özetliyordu.

Küçükarmutlu, bundan 30 yıl kadar önce ilk olarak Rize'den göç edenlere mekanlık etmiş ve yeni ev kuranlar, semti meyve bahçeleri ile kuşatmışlardı. Göçün artan temposu ile sayıları giderek azalan bahçeler konut alanlarına dönüşmüş ve hak sahibi olmayanlar arazileri satmaya girişmişti.

Soykan ve Yıldız’ın haberi, semtin kaçak yapılaşmasına nasıl göz yumulduğunu ve hatta bunun nasıl teşvik edildiğini gösteriyordu: 2004 yılında bölgede 63 cadde ve sokak, üç cami, bir cemevi ve sağlam bir altyapı bulunuyordu. İstanbul'un pek çok bölgesine giden otobüs durakları ve büyük okulları bulunuyor, Türk Telekom ise mahkemelerin yıkım kararı verdiği binalara telefon ve kablolu TV hattı çekiyordu.


Mahalle İTÜ’ye 1962’de Tahsis Edilmişti

Küçükarmutlu Mahallesi İTÜ'ye 1962 yılında tahsis edilmişti. Üniversite 1992'den bu yana kaçak yapılaşmaya karşı üniversite arazisini korumak için dava mücadelesi veriyor. 1996'da 180 hektar alanda Teknokent projesi geliştiren İTÜ, bölgede bulunan 3 bin civarındaki kaçak yapının mahkeme yoluyla tahliyesini istemiş ve davaları kazanmıştı.


Rakamlarla Armutlu ve Reşitpaşa

Sarıyer’in Armutlu ve Reşitpaşa mahallelerinde İTÜ'ye ait 1 milyon 317 bin metrekarelik arazi bulunuyor. Buna ek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 517 bin 200 metrekare, İTÜ ve Büyükşehir’e ait 9 bin 261 metrekare, vakıflara ait 7 bin 200 metrekare ve Kızılay'a ait bin metrekarelik toplam 1872 dönüm arazi bulunuyor. 2004 yılında çoğu altı-yedi katlı olmak üzere sayısı 3 bini aşan kaçak yapı bulunduğu ve bu yapılarda 40 ile 50 bin kişinin yaşadığı öngörülmüştü.