Kentsel Problemlerin Mimarı Fuksas santralistanbul’daydı



Çanakkale Seramik & Kalebodur, Türkiye’de mimarlık kültürü ve mesleğinin geliştirilmesi, çağdaş mimarlık birikiminin zenginleştirilmesine yönelik etkinliklere verdiği desteğe, Mimar Massimiliano Fuksas Konferansı ile bir yenisini ekledi. 16 Kasım Pazartesi günü santralistanbul’da düzenlenen konferansta, kentsel problemler odaklı çalışmalarıyla tanınan ünlü yapı ve şehircilik ustası Massimiliano Fuksas, mimarlıkla ilgili görüşlerini, önemli projelerini paylaştı.

Konferans öncesi kısa bir konuşma yapan Kaleseramik Satış ve Pazarlama Genel Koordinatörü Bahadır Kayan, bugüne kadar pek çok alanda mimarlık kültürünü desteklediklerini kaydederek, 2009 yılında da Türkiye’nin ilk digital Mimarlık Arşivi ARKİV’in tekrar sponsorluğunu üstlendiklerini, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin FOLIA Projesi Stefan Behnisch Konferansı’na ve NTV’de yayınlanan 'Yaşasın Mimari' adlı 13 bölümlük mimarlık belgeseline de destek verdiklerini belirtti. Kayan, Fuksas Konferansı’nın dünyadaki mimarlık ve tasarım gündeminin İstanbul ve Türkiye'deki ortama taşınmasına katkıda bulunmak çabalarının bir halkası olduğunu sözlerine ekledi.

Roma ofisini 1967'de kuran ve mimarlık diplomasını 1969'da Roma La Sapienza Üniversitesi'nden alan Litvanya kökenli Massimiliano Fuksas, 1994 – 1997 yılları arasında Berlin ve Salzburg'da şehir planlama komisyonlarında danışman mimar olarak çalıştı. 1989'da Paris ofisini açan, profesyonel ve özel hayatını Paris ve Roma arasında geçiren mimar, 1993'te Viyana ofisini kurdu.

Uzun yıllar, özellikle varoşları etkileyen kentsel problemler üzerine çalışmalar yapan Fuksas, Berlin'in şehir geliştirme ve çevre koruma idari meclisi üyeliği ve Salzburg Belediyesi yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. Roma-Eur'da yapılmakta olan İtalya Kongre Merkezi için 2000 yılında açılan uluslararası yarışmada birinciliği kazanan projesi dünya mimarlık gündeminde büyük yankı uyandıran Fuksas, L'Espresso haftalık haber gazetesinin mimarlık köşesini yazıyor.

Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali'nin yönetmenliğini de yapmış olan Fuksas konferansta, 1990 yıllarında bu yana üzerinde çalıştığı ya da tamamladığı, Jaffa Barış Merkezi Ferrari Merkez Binası, Hong Kong Chater House ve Tokyo Ginza Tower ve NewYork 5. Cadde ile Armani Mağazaları üçlemesi, Zenith Konser Salonu, İtalya Kongre Merkezi, Milano Fuar Alanı, Çin Shenzhen Havalimanı gibi önemli projelerini anlattı.



Massimiliano Fuksas Konferansı’nın ardından santralistanbul Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen kokteylde Çanakkale Seramik & Kalebodur, 2010 yenilikleri profesyonellere tanıtıldı. Finli tasarımcı Harri Koskinen'in doğanın ritminden esinlenerek tasarladığı Bond Koleksiyonu ile 2010 yılı için tasarlanan yeni ürünleri; Sahara, Divan Stone, Botticino, Shell, B&W Wood, Metaphore, Chic, Flatline, Kalestone, Carena, Kalesinterflex’in tanıtımının yapıldığı gece pek çok mimar ve profesyonelin katılımıyla gerçekleşti.