'Kentzede' Yarışması Sonuçlandı



'Kentzede' teması, İstanbul’da kent üzerinde hiçbir söz hakkı yokmuş gibi görünen, mevcut erklerin güdümünde yaşamaya zorunlu bırakılan kentlinin, Michel de Certeau’nun 'taktik ve strateji' söyleminde bahsettiği şekilde kurnazca kentte var olma biçimlerine atıfta bulunmakta.

Kentte sessiz bir figüran gibi görünen kentli, erkin kent yaşamı üzerine ürettiği stratejilere karşı alttan alta sürekli taktikler üreterek ayakta kalırken kentin tepeden gelen kararlarla şekillenmesine karşı kenti, kendi gündelik hayat ölçeğinde ele alır; onun kusurlarından beslenerek 'kentzede'leşir ve karşılaştığı kusurlara göre bir hayat kurar. Bu şekilde kentli, kent hayatında fark edilmeden en çok sözü söyleyen olur.

'Kentzede' teması çerçevesinde yarışmacılardan, kent yaşamında ve gündelik hayatta karşılaşılan sorunlar karşısında bireylerin kendi el yordamlarıyla ve anlık olarak ürettikleri çözümlere yönelik yaratıcı mekansal öneriler geliştirmeleri istendi.

Jüri üyeleri arasında Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Doç. Dr. Esra Fidanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yırıtıcı, Yrd. Doç. Dr. Evren Burak Enginöz, Mimar Pelin Çetken ’in yer aldığı 'Kentzede' yarışmasında ödüle değer görülen isimler şöyle sıralanıyor:

Birincilik Ödülü: Hamdi Salih Kalyoncu, Muhammed Tarık Mermer ve Serbay Katar



İkincilik Ödülü: Ömer Talha Yağcı ve Dilan Çelik



Üçüncülük Ödülü: Elif Meva Tokmak ve Gözde Biçer


Mansiyonlar:
- Hamdi Salih Kalyoncu, Muhammed Tarık Mermer ve Serbay Katar
- Ömer Talha Yağcı ve Dilan Çelik
- Sıla Beste Tekin ve Gökçem Kamışlı

Yarışmaya katılan tüm projelerin yer aldığı sergi, 12 Aralık 2012 tarihine kadar İstanbul Kültür Üniversitesi Zemin Kat Sergi Holü'nde izlenebilir.