Kervansaray İş Merkezine Dönüştürülecek

Edirne'de yıllardır atıl vaziyette bekleyen tarihi Ekmekçioğlu Ahmet Paşa Kervansarayı, yapılacak çalışma ile Balkan Ticaret İş Merkezi'ne dönüştürülecek.

Dönemin Edirne Defterdarı Ekmekçioğlu Ahmet Paşa tarafından 1609 yılında yaptırılan ve bakımsızlıktan dolayı atıl durumda bulunan 6 bin 500 metrekarelik alana sahip olan tarihi Ekmekçioğlu Ahmet Paşa Kervansarayı, Avrupa Birliği tarafından sağlanan finansmanla Balkan Ticaret İş Merkezi olarak restore ediliyor. Edirne Valisi Fahri Yücel, kervansarayın çok kısa bir sürede cazip ticaret merkezi olarak Balkan ülkeleri ve Trakya bölgesine hizmet vereceğini söyledi.

Vali Yücel, Ekmekçizade Kervansarayı'ndaki incelemeleri sonrasında yaptığı açıklamada, ticaret merkezi projesinin, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki Sınır Ötesi İşbirliği'nin, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacak bir ortamı sağlamayı amaçladığını belirtti.

Çalışmaların Avrupa Birliği tarafından destekleneceğini ve Ekmekçizade Kervansarayı'nın restoresi için, Avrupa Birliği tarafından ödeme yapılacağını ifade eden Yücel, şu bilgileri verdi: "Toplam 6 bin 500 metrekarelik alana sahip olan Ekmekçizade Kervansarayı, Balkan Ticaret İş Merkezi olarak restore edilecek. Bulgaristan'la yürütülen işbirliği çerçevesinde, yapılan anlaşmalar sonucunda 15 milyon Euro paradan 7 milyon Euro ilimize tahsis edildi. Bu paranın bir kısmı ile Hamzabeyli ve Lalapaşa'da dinlenme tesisleri yapılacak. 3 milyon Euro da Balkan İş Merkezi yapılması için ayrıldı. Tarihi mekanın ticaret merkezi haline dönüşmesi, Edirne'nin ticaretine çok büyük canlılık getirecektir."

İl Özel İdaresi'ne 10 yıllığına kiralanan Ekmekçizade Kervansarayı'nın, 3 yılda restorasyon işlemi yapılacağını ifade eden Yücel, aylık kira bedelinin 40 milyon lira olduğunu ve restore masrafının 4 ile 5 trilyon liraya mal olmasının beklendiğini kaydetti.