Kesik Minare Camii’nin Duvarları Kuru Buzla Temizleniyor



Antalya'nın Kaleiçi bölgesinde bulunan ve Şehzade Korkut Camii veya Cumanın Camii adlarıyla da bilinen Kesik Minare Camii’nin restorasyonu devam ediyor.

Tarihi boyunca 6 müdahale geçiren, 1974 yılında ciddi bir restorasyondan geçen Kesik Minare Camii, uzun yıllardır atıl vaziyetteydi.

Habertürk’te yer alan habere göre; 2017’nin Temmuz ayında imzalanan ihaleyle restorasyon süreci başlayan Kesik Minare Camii’nin bu yıl müze ve ibadethane olarak açılması planlanıyor.

7. yüzyılda Bizans kilisesi olarak inşa edilen ve Selçuklu döneminde kiliseden camiye dönüştürülen yapının restorasyonunda her ayrıntı ele alınıyor. 15 asırlık olmasına karşın 1896'da çıkan yangınla kullanılamaz hale gelen Şehzade Korkut Camii’nde bulunan taşlar, yapay zeka uygulamasıyla birleştiriliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Restorasyonda bulunan tarihi eserlerin orijinal yerleri tespit ediliyor. Bizans'tan Roma'ya, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar tarihi izler barındıran caminin taşları, kuru buz uygulamasıyla temizleniyor. Kimyasallarla yapılan temizlik yöntemleri, aşındırıcı olması nedeniyle temizlenen yüzeye zarar veriyor. Ayrıca doğaya karışırken çevreyi de olumsuz anlamda etkiliyor.

Normal basınç şartları altında sıvı halde bulunmayan karbondioksitin -78.5 derecede dondurularak katı hale getirilmesi ile elde edilen buzla gerçekleştirilen temizliğin çevre dostu olması ise yapıya zarar vermiyor. Uygulama İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cenk Üstündağ ve Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü gözetiminde gerçekleşiyor.

Kesik Minare Camii’nin ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi olduğunun altını çizen Dr. Cenk Üstündağ, kuru buz yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: “Uygulamayı kısaca -78.5 dereceye soğutulmuş karbondioksit gazının partiküller halinde yüksek hızda kirli yüzeye püskürtülmesi, çarpma anında partiküllerin hacminin 800 katı kadar büyüyerek direkt buharlaşması ve bu arada da kirli tabakayı parçalayarak yüzeyden uzaklaştırması şeklinde tarif edebiliriz. Uygulama kesinlikle atık bırakmıyor. Doğadan alınan gaz doğaya karışıyor. Çevreci bir teknik. İnsan sağlığına duyarlı. Bildiğiniz gibi, kimyasal yöntemler insan sağlığı açısından oldukça zararlı. Bu yöntemde insan sağlığına zararlı hiçbir etken yok. Sağlığa olduğu kadar malzemeye de zarar vermiyor. Yüzeye çarptığında sadece kiri parçalayarak alıyor ve malzeme buharlaşarak yok oluyor. En ince detayları, hızı ve basıncı ayarlayarak temizleyebildiğimiz çok yenilikçi ve güzel bir uygulama.”