Kesilen 94 Ağacın Cezası: 149 Lira



DHA'nın haberine göre, kesilen ağaçların orman arazisinde olmaması ve değerli ağaç sınıfına girmemesi nedeniyle, sadece 'izinsiz ağaç kesme'den 149 lira para cezası uygulanacağı bildirildi. Geçen 30 Kasım'da, Akçapınar Mahallesi'nde, mahalleyle aynı ismi taşıyan azmağın kenarında bir kişinin okaliptüs ağaçlarını kestiği görenler 'Alo 177' orman yangını ihbar hattını aradı.

İhbar üzerine Gökova Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri bölgeye gönderildi. Yapılan inceleme sonucu, kesilen 94 ağacın orman arazisinde değil Adem Çağırgan'a ait tarım alanında olduğu tespit edildi. Arazinin sahibi Çağırgan'ın talimatı üzerine kesimi yaptığı belirlenen Recep Yurttaş hakkında tutatak tutulup, 94 okaliptüs ağacını kestiği gerekçesiyle yasal işlem başlatıldı.

'İzin alınmış olsa sıkıntı yaşanmayacaktı'

Konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Adem Çağırgan adına konuşan Akçapınar Mahallesi Muhtarı Şükrü Aslan, 1938 yılında bölge bataklık olduğu için Muğla Valiliği tarafından her haneye üçer beşer okaliptüs fidanı dağıtılarak, dikim yaptırıldığını anlattı. Muhtar Aslan şunları söyledi:

"Bu sayede bölgemizdeki bataklıklar kurudu. Ancak sonrasında bu ağaçlar çevremize zarar vermeye başladı. Aşırı su çektikleri için çevresinde ne susam ne de mısır yetişiyor. Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) da, daha önce bölgemizde yaptığı bazı toplantılarda bu ağaçların bölgeye zarar verdiğini dile getirmişti. Arazisindeki ağaçları kestirten Çağırgan da geçimini susam ve mısır ekerek sağlıyor, ama arazisinde çok fazla okaliptüs ağacı bulunuyordu. Yeni sezonda ekim yapabilmek için adam tutarak bunları kestirince bölgeden geçen bir vatandaş şikayet etmiş. Ormancılar da gelip tutanak tuttular. Biz bölgemizdeki ağaçları koruyan kişileriz. Bizim mahallemizdeki çam ormanı başka yerlerde yok. Kesim öncesinde izin alınsa böyle bir sıkıntı yaşanmayacaktı."

149 lira para cezası kesilecek

Muğla Bölge Orman Müdürlüğü yetkilileri, kesilen ağaçların orman arazisi içinde bulunmaması ve okaliptüs ağaçlarının da değerli orman ağacı olmamasından dolayı, Orman Kanunu'nun 116'ncı maddesi gereği, izinsiz ağaç kesmenin cezasının 149 lira idari para cezası olduğunu belirtti.

Çevreciler cezayı az buldu

Akçapınar Azmağı kenarındaki 94 okaliptüs ağacının kesilmesini kınayan Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan ise, "Bir insan izin almadan bu kadar ağaç kestiği için önce ona söyleyecek söz bulamıyorum. 'Yaş kesen baş keser' atasözü bile aklına gelmeyen bu kişiye ne kadar ceza verilse azdır" dedi. Ağaçları kesen bu kişilere verilecek cezanın sadece 149 lira olabileceğini öğrendiğinde şok olduğunu belirten Ersan şöyle devam etti:

"Önce bu tür yasalarımız düzeltilmeli. Neymiş kendi arazisi içinde ve kesilen ağaç okaliptüs ağacıymış. Sonuçta bir ağaç kesiliyor. Bunun cezası bu kadar az olmamalı. Hal böyle olursa eline baltayı, testereyi geçiren kendi arazimdeki ağaçları kesiyorum diyerek 149 lira cezayı ödeyip hepsini keser. Yetkili bakanlıkları derhal göreve çağırıyor ve bu işin üzerine gidilmesini rica ediyorum."