İstanbul’a ‘Kent Kullanım Vergisi’



İstanbul'da yaşayanlardan ve kente dışarıdan gelenlerden ‘kent kullanım vergisi’ alınacak. İleride, İstanbul kent merkezine giren araçlardan ücret talep edilmesi de gündeme gelecek.

Geçtiğimiz hafta Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki gişelerin kaldırılacağını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu kez gişelerin köprü girişlerinden alınıp Gebze ve Silivri'ye taşınacağını, yani öteleneceğini söyledi.

Böylece bu gişeler kente dışarıdan giriş yapanlardan ‘kent kullanım vergisi’ toplanması için kullanılacak.

Ancak 'kent kullanım vergisi' sadece İstanbul'a dışarıdan gelerek kentin mevcut trafik yükünü daha da artıranlardan değil, İstanbullulardan da alınacak. İstanbulluların araçlarının yıllık harçlarını yatırırken bu vergiyi de ödemesi planlanıyor.

Kadir Topbaş, uzun zamandır gündemde olan bu uygulamadan elde edilen vergi gelirinin yol ve otopark yapımı için kullanılacağını açıkladı.

İstanbul merkezine giriş ücreti
İstanbul'da direksiyon sallayacaklardan toplanacak para bununla da bitmiyor. Kent merkezlerine giriş yapacaklardan özel bir ücret alınması da söz konusu olacak. Kadir Topbaş, henüz böyle özel bir ücret uygulamasının düşünülmediğini bu uygulamanın kentteki toplu taşım imkanları arttırıldıktan sonra gündeme geleceğini vurguladı.