Kılıçdaroğlu'ndan Gökçek'e 'Sayaç' Golü



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği tartışma programında, doğalgaz abonelerinden fazla para alındığını kabul etmesinin ardından, 2004 yılında abone olurken, sayaç parası ve bağlantı parası olarak fazla para alınan 2 bin 275 kişiye 123 dolar ödeme kararı aldı. İncelemelerin sürdüğü, benzer durumdaki abone sayısının 4 bini bulabileceği bildirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), EGO Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında abone olanlardan iki kez abone ücreti alındığını saptadı. Bu paranın abonelere geri ödenmesini isteyen EPDK, ödenecek rakamı da 123 dolar olarak belirtti.

Dava açana da açmayana da

Konuyla ilgili Başkent Doğalgaz A.Ş.'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "13.05.2008 tarihinden itibaren Şirketimize yapılan yazılı başvurular titizlikle incelenmiş ve bunlar arasında mükerrer ücret ödediği için iade almaya hak kazananların sayısının 22.12.2008 tarihi itibariyle 2 bin 275 olduğu tespit edilmiştir. Bu abonelerimizin adreslerine tebligatlar yapılmaktadır."

123 ABD Doları olarak belirlenen bu bedellerin, 2 Ocak 2009'dan itibaren abonelere TL karşılığı olarak geri ödenmeye başlanacağını duyuran şirket, "Tespit çalışmalarına, şirketimize dava açan - açmayan tüm abonelerimiz değerlendirmeye alınmıştır" ifadesini kullandı.

Hepsi değil

Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin, (eski adıyla EGO) ödeme yapılması gereken abone sayısı 2275'den fazla. "İncelemeler devam ediyor" diyen yetkililer, bu sayının 4000'e yaklaşabileceğini belirttiler. Bu ödemenin 2004'de abone olan herkesi kapsamadığını belirten yetkililer, bu yıl içinde bazı abonelerden 300 dolar yerine 423 dolar ücret alındığını, ödemenin fazla alınan ücretleri kapsadığını belirttiler. Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin sitesinde fazla para alınan abonelerin listesinin yayınlandığını belirten yetkililer, "Mektup alıp gelen vatandaşlara ödeme yapmaya başladık. düzeltme katsayısından kaynaklı fazla alınan paraların da ocakta ödenmesi için EPDK ile yazışmalarımız devam ediyor; kabul edilmesi halinde ocak, edilmezse en geç haziran ayı içinde onların da ödemesi yapılacak" diye konuştular.

'150 dolar fazla alındı' demişti

Gökçek, Kılıçdaroğlu ile katıldığı canlı yayında, abonelerden 150 dolar alması gerekirken 300 dolar fazla para alındığını kabul etmiş ve aradaki farkı yatırım için kullandığını belirtmişti. Kılıçdaroğlu ise, Bu paralar (tüketiciden alınan fazla paraları kastediyor) alınıyor. EPDK ‘haksız yere aldın ’ diyor. Paraları iade edecekler. Servis hattı maliyetini abone olanlardan sayaç bedelinin yanı sıra KDV ve bağlantı bedeli tahsil etmiştir. Halbuki ‘sadece sayaç bedeli alınmalıdır ’ yazıyor. 90 günlük süre vermiş Enerji Piyasası Üst Kurulu. 90 günde ödeyeceksiniz diyor. 1.1.2004 ’te mahkeme kararı getirenlerden bu bedeli ödeyeceğiz demişler. Siz insanlara diyorsunuz ki, ‘Gidin mahkemeden karar getirin’. Her insan avukat mı tutsun gidip? ”

Kılıçdaroğlu'nu katkısı

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM’de, Tüketici Dernekleri (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin ve beraberindeki heyeti kabulünde, Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sayesinde, Başkent Doğalgaz A.Ş’nin, 2 bin 275 abonenin 123 dolarını iade etme kararı aldığını belirterek, "Kılıçdaroğlu’nun bir katkısı daha olacak. Ankara halkı, Ankara’yı padişah gibi yöneten Melih Gökçek’ten de kurtulacak" dedi.