Kilisenin Sütunu Çalındı

Gürcü hükümeti tarafından restore edilecek, Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunan Öşvank Kilisesi’ndeki tek parça sütunun çalınıp yerine yıkılma ve çökme olmaması için aynı büyüklükte ağaç konulduğu belirlendi.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli tarihi yapıtlar arasında gösterilen, 963-973 yılları arasında Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları David ve Prens Bagrat tarafından haç planına göre yaptırılan Öşvank Kilisesi, 1985’te koruma altına alınmıştı.

Sütun yerine ağaç

Köylüler, kiliseyi ziyaret eden turistlerin, giderken bazı kabartma taş ve sütunları da yanlarında götürdüğünü iddia etti. Önce küçük parçalar alan yağmacılar, daha sonra kabartma heykel ve resimleri taş sütunuyla birlikte söküp aldı.

Yağmacılar, son olarak da 1.5 metre yüksekliğinde ve tonlarca ağırlıktaki tek parça sütunu çıkardı ve yerine tarihi eserin çökmemesi için bir ağacı koydu.

Uzundere Kaymakamı Bedrettin Özmen, “Kaçak kazılar nedeniyle kiliseye zarar verilmiş. Vatandaş, bilmeden taşlarını sökerek evinin inşaatında kullanmış. Zaman zaman kaçak kazılar oluyor. Kilise tescil edildikten sonra daha iyi koruma altına alınmış” dedi. İki ülke kültür bakanlıkları arasında yapılan protokol gereği Gürcistan’dan gelen bir heyetin tarihi kilisede ön çalışma yaptığını belirten Özmen, kilisenin onarımına karşılık Türkiye’nin de Gürcistan’da bulunan bir Osmanlı camisinin restorasyonunu yapacağını belirtti.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, kiliseyi her yıl 2 bini aşkın Gürcü turistin ziyaret ettiğini belirtti. Özsoy, “Kilisenin onarılması, yöre turizmine çok büyük canlılık getirecek” dedi.