Kilis’te Korunması Gereken 64 Alan Bulundu

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kilis Ovası ve Polateli Platosu’ndaki arkeolojik kazılarda, korunması gereken 64 alan bulunduğu bildirildi.

Fransız Araştırmacı Dr. Angele Minloi de Roche, bölgenin insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.
Bölgede Eski Taş Devri’ne ait istasyonlar bulduklarını, o çağda yaşayan insanların, çakmak taşından yaptıkları baltaların ve keskilerin insanlık tarihine ait önemli bilgiler verdiğini belirten Roche, “Kilis bölgesinin insanlık tarihi çok eskilere dayanıyor. Bölgedeki araştırmalarımızda korunması gereken 64 alan bulduk. İnsanlık geçmişi açısından Kilis ve Gaziantep’ten sonra M.Ö. 5000 yılında kurulan Kudüs, Kerkük ve Zürih geliyor” diye konuştu.
Dr. Roche, bölgenin insanlık tarihinin en eski yerleşim birimlerinden biri olmasına rağmen yeterince korunmadığını, M.Ö. 1200 yılında Doğu Anadolu’dan gelecek akınları önlemek amacıyla kurulan Ravanda Kalesi’nin bakımsızlıktan çökmek üzere olduğunu kaydetti.
Ravanda Kalesi’ndeki araştırmaların henüz tamamlanmadığını belirten Roche, “50 katlı olduğunu tahmin ettiğimiz kalenin henüz 4 katına inebildik. Gerekli önlemler alınmazsa, kaledeki çalışmalarımız yarım kalacak” dedi.