iDO’dan Özel Sektöre Büyük Destek

Deniz ulaşımının yaygınlaşması amacıyla çalışan İDO, şehir hatlarından bazılarını özelleştirerek ulaşımda alternatif çözümler sunarken özel sektörün gelişimine de katkı sağlıyor. İstanbul’un trafik sorununa alternatif çözümler sunan İDO, deniz ulaşımının yaygınlaşması için ekonomik seçenekler sağlamaya devam ediyor. İDO, deniz ulaşımı sektöründe çeşitliliğin arttırılması ve buna bağlı olarak sektörün gelişmesini hedefleyerek özel sektörden; Avrasya firmalarından kiralanan gemilerle deniz ulaşımını yaygınlaştırıyor. Buna göre 2005 yılında;

Üsküdar-Haliç,
Beykoz-Eminönü-Beykoz,
Çubuklu-Eminönü-Çubuklu,
Sarıyer-Rumelikavağı – Anadolu Kavağı,
İstinye – Emirgan – Kanlıca – Anadolu Hisarı,
Kabataş – Harem,
Bostancı – Heybeli Ada – Büyük Ada - Kartal
Anadolukavağı-Eminönü hatlarında modern ve yolcu kapasitesi yüksek motorlarla ekonomik ve modern ulaşım hizmeti sağlandı.

Operasyonel işbirliği
İDO ile Avrasya firmaları arasındaki ilişki uzun yıllardır İstanbul’da uygulanmakta olan İETT ve Halk otobüsleri arasındaki ilişki ile özdeşleşmektedir. Bu işbirliğinde İDO tarifeleri belirleyerek firmalardan kiralanan gemilerle belirli hatlarda ekonomik ve hızlı deniz ulaşımı hizmeti veriyor. Ayrıca yüzde yüz koşulsuz müşteri memnuniyetini hedefleyen İDO, yeni hatlar açmak için fizibilite çalışmalarını başlattı. İDO, Şehirhatları İşletmesinin devrinden sonra hem sistemi rehabilite etmeyi hem de özel sektörün desteğini alarak yeni hatları İstanbulluların hizmetine sokmayı amaçlıyor. 2006 yılında yeni açılması planlanan;

- Çubuklu – İstinye,
- Küçüksu – Baltalimanı,
- Küçüksu – İstinye,
- Çubuklu – Yeniköy – Büyükdere – Sarıyer,
- Küçüksu – Kandilli – Ortaköy – Beşiktaş
- Maltepe – Adalar

hatlarının birinci amacı giderek yoğunlaşan İstanbul trafiğine biraz olsun nefes aldırmak olacak. İDO, deniz ulaşımında oluşturduğu bu işbirliği ile ilk kez özel sektörü ulaşım sorununun çözümüne dahil etmiş oldu. Bu yıl içinde özel sektörü 17 hatta seferlerine entegre eden İDO, 2006 yılında da ekonomik seçenekler sunmaya devam edecek.

Topbaş: “Dünyaya entegre olmaya çalışıyoruz”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ulaşımda deniz ulaşımı dahil bazı hatları özelleştirmeyi hedeflendiğini, bunun hat vermek şeklinde değil taşımacılığı katılım ve hasılat paylaşımı şeklinde dünyada kabul gören sistemde yapmak istediklerini belirtti”.