"Kimlik ve Kent: Atina'daki İstanbullu Rumlar (Polites)" Osmanlı Bankası Müzesi'nde

Osmanlı Bankası Müzesi'nin, Alpha Bank ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nün işbirliğiyle düzenlediği "Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum" seminerleri, 24 Mart Cuma günü saat 17:00'da, Dr. İlay Romain Örs'ün "Kimlik ve Kent: Atina'daki İstanbullu Rumlar (Polites)" başlıklı sunumuyla devam edecek. Örs konuşmasında, artık büyük çoğunluğu Atina'da yaşayan İstanbullu Ortodoks Hıristiyan bir cemaat olan Rum Polites üzerine yaptığı araştırmayı İngilizce olarak sunacak.

Dr. Örs, alan çalışmasından seçtiği örneklerle, Rum Polites'in günlük yaşam pratiği, toplumsal örgütlenmesi, bilimsel ve sanatsal üretimi gibi konuların nasıl ayrı bir kültürel olgu olarak ele alınabileceğini gösterecek. Örs'e göre, "Rum Polites'in etnografik bir yöntemle izlenmesiyle öne çıkan 'kültürel aidiyet' kavramı İstanbul'un özel bir 'Kent' olma statüsü ve kozmopolit mirası ile yakından ilişkili gözükmektedir. Bir mekanın o mekandan uzaklaş(tırıl)mışların perspektifinden incelenmesi ile göç, diaspora ve kentsel kimlik gibi kavramların yeniden düşünülmesi söz konusu olmaktadır."

Dr. İlay Romain Örs
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini bitirdikten sonra, master çalışmalarına antropoloji alanında University College London'da devam etti. Atina'da İstanbul Rumları üzerine yaptığı araştırmadan sonra "Son Kozmopolitler: Kentin Kültürel Kimliği Diaspora'da" (Haziran 2006) konulu doktora tezini Harvard Üniversitesi Antropoloji ve Ortadoğu Çalışmaları bölümlerinde yazdı. South European Society & Politics (11/1) dergisinde, "Türk-Yunan ikiliğinin ötesinde: İstanbul ve Atina Rumları" başlıklı bir makalesi ve "When Greeks think about Turks: a perspective from anthropology" adlı kitapta İstanbullu Rumlar hakkında yazdığı bir bölüm yayımlandı. Örs şu anda Atina'daki alan çalışmasını yayına hazırlıyor.

Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerlerinde, Osmanlı topraklarında yaşayan Rum - Ortodoks cemaatinin, imparatorluğun son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki yaşamına yoğunlaşılıyor. Katılımın ücretsiz olduğu seminerlerde ayrıntılı bilgi verilmenin yanı sıra, söz konusu döneme daha bilinçli ve duyarlı bir gözle bakılıyor. Seminerler, 14 Nisan Cuma günü, Çağdaş Yunan Araştırmaları Merkezi Müdürü
Dr. Maria Christina Chatziioannou'nun "Osmanlı Rum Tüccarının Oluşumu (1780-1870): Kaynaklar, Yöntem ve Çalışmalar" başlıklı sunumuyla devam edecek.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70

www.obmuze.com