KİPTAŞ'a Borçlanma Yetkisi




İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Belediye şirketlerinden KİPTAŞ’a Tarihi Yarımada ile Zeytinburnu ve Maltepe’de yürüttüğü dönüşüm projelerini hızlandırması amacıyla 346 milyon YTL’lik borçlanma yetkisi verdi. İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım Sanayi ve Ticaret A. Ş. (KİPTAŞ) Tarihi Yarımada’da yer alan Süleymaniye semtinde aldığı taşınmazlarla kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. Ayrıca olası bir İstanbul depremine hazırlık amacıyla yapılan Zeytinburnu ve Maltepe Kentsel Dönüşüm Projelerinin çalışmalarını sürdürüyor.

Süleymaniye’de yıpranan tarihi ve kültürel varlıkların yenilenerek korunmasını amaçlayan Kentsel Yenileme Projesi hızla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projede, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarınca SİT alanı olarak tescil ve ilan edilen bölgeler ile bu bölgelere ait koruma alanları, bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilecek. Bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabiî afet risklerine karşı tedbirler alınması, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hedefleniyor.

Süleymaniye Projesi’nin 3 yılda tamamlanması hedefleniyor…
Büyükşehir Belediyesi, 2005 Kasım ayında başlattığı proje kapsamında bugüne kadar vatandaşlardan 128 parsel satın alarak 26 milyon YTL harcama yaptı. Satın alınan binalardan 30 tanesi boşaltılarak yıkıldı. 3 yıl içinde tamamlanması planlanan projenin toplam maliyetinin 100 milyon YTL civarında olması bekleniyor. Kentsel yenileme çalışmasında Bakanlar Kurulu Kararı ile Süleymaniye, Hacıkadın, Kalenderhane, Molla Hüsrev, Hoca Gıyaseddin, Sarıdemir, Yavuz Sinan ve Demirtaş Mahallelerinden oluşan alan Süleymaniye Yenileme Alanı olarak belirlendi.

Ortak proje yürütmek üzere bir Uygulama Birimi kurulması ve projenin bu doğrultuda uygulamasının yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi arasında 13 Eylül 2006 tarihinde protokol imzalandı. Süleymaniye Yenileme Alanında sırasıyla avan ve uygulama projelerinin yapılabilmesi için “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıklarını Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması” hakkındaki Uygulama Yönetmeliğinin 16. maddesi çerçevesinde etap proje ve programları hazırlanıyor.

Projeyi KİPTAŞ yürütüyor
Yenileme projesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden KİPTAŞ yürütüyor. KİPTAŞ, bugüne kadar, parsel ölçeğinde 128 ayrı parsel malikleri ile yapılan pazarlıklar sonucu satın aldı. Bu parseller kat mülkiyeti olan parseller olduğu için kat mülkiyeti ölçeğinde 206 ayrı kat mülkiyet tescilli bağımsız bölüme tekabül ediyor. Toplan alanı yaklaşık 23 bin metrekare olan 128 ayrı parselin KİPTAŞ’a maliyeti 26 milyon YTL civarında oldu. KİPTAŞ mülkiyetinde olan 128 ayrı parselin 62 adedinde, Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlığı şerhi var. Kalan 66 adet parsel tescilsiz parsel durumunda.

KİPTAŞ, bölgede satın alınan parsellerden tescili bulunmayan 30 ayrı parseldeki mevcut binaları boşaltıp yıktı. Diğer parsellerden 58 adet parselde ise tescil ve işgal olduğundan yıkım yapılamadı. 60 adedinde ise boş arsa mevcut. KİPTAŞ mülkiyetindeki parsellerden tescilli olanların röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile diğer tescilsiz parsellerin ruhsat ve uygulama projeleri hazırlıyor. Projesi tamamlanan parsellerin Koruma Kurulu onay süreci devam ediyor. Bölgede satın alma işlemlerine 2005 yılı Kasım ayında başlandı ve bugüne kadar çalışmalara yaklaşık 26 milyon YTL harcandı. Projenin toplam maliyetinin arsa alımı ve binaların inşası dahil toplam 100 milyon YTL olması öngörülüyor.