KİPTAŞ’ın Planı ‘Plansız’



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu konut inşaatlarını gerçekleştiren KİPTAŞ’a ait “Tepecik Konutları”nın 1. derece tarım alanında yapıldığını belirttiğimiz haberimize yanıt geldi. (03 Eylül 2008)

Ziraat Mühendisleri Odası’nın, mahkeme keşfine ve bilirkişi raporuna dayanarak “mutlak tarım alanında” ve “ruhsatsız” yapıldıkları için suç duyurusunda bulunduğu 1179 konutluk KİPTAŞ sitesi hakkında Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması aynen şöyle: “Haberinizde ruhsatsız olduğu iddia edilen KİPTAŞ Tepecik Konutları’nın 1390 ruhsat no’su ile yapı ruhsatı mevcuttur. Ayrıca söz konusu konutların yapıldığı arazi Türkoba Nazım İmar Planı’nda 500 kişi/ha yoğunlukta ve E:1.25 ile konut alanında kalmaktadır.”

Büyükşehir Belediyesi’nin “kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla” yayımlanmasını istediği bu kısa açıklaması da imar yasasına ve şehircilik ilkelerine aykırı... Çünkü bir inşaata ruhsat verilebilmesi için, nazım imar planı yeterli değil; asıl “uygulama imar planı”nın olması ve projelerinin de aynı plana göre düzenlenmesi gerekiyor. Açıklamada bu kesin kuraldan hiç söz edilmemesi ise “inşaat uygulaması”na dayanak olacak yasal bir planın bulunmadığını gösteriyor.

KİPTAŞ arazisi, hem mahkeme keşfi ve bilirkişi saptamalarında, hem de yine Büyükşehir Belediyesi’nin metropoliten planlama çalışmalarında “mutlak tarım alanı” olarak belirlendiğinden, aynı yerde konut siteleri öneren plan “nazım plan” bile olsa, yasal ve bilimsel dayanağı bulunmuyor...

‘Tarih'siz ruhsat!

Nitekim aynı açıklamada, önceki haberimizde yer alan ve arazinin “Toprak Koruma Kanunu”na göre de imara açılamayacağını vurgulayan bilirkişi raporuna karşı da hiçbir şey söylenmiyor. Açıklamada sadece numarası bildirilen “ruhsat”ın neden “tarih”siz olduğu da merak konusu. Çünkü ruhsatlarda asıl önemli olan “tarih”tir; Arapça “izin” demek olan ruhsatın “inşaat başlamadan önce” alınması gerekir.

“1390 no’lu ruhsat”ın ise ne zaman verildiği açıklanmadığından, KİPTAŞ inşaatlarına “kaçak” başlandığına dair savlar yanıtsız kalıyor. Böylece hukuka aykırı yükselen konutların internetteki pazarlama sitesinde yer alan “KİPTAŞ güvencesiyle” vurgulamasının gerçek anlamı da ortaya çıkıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat şirketi, İstanbul’un elde kalan son tarım alanlarında kentin yaşam kaynaklarını ve imar dengelerini hiçe sayan yasadışı konutlar yapıp pazarlıyor. Bunun haberine “gerçekleri yansıtmadığı” gerekçesiyle gönderilen açıklama ise her yönüyle “gerçekleri gizleme belgesi”...