Kira İndirilmezse 28 Mağaza Hava Parasını Alıp Akmerkez’den Çıkacak



Akmerkez yönetimiyle kiracıları arasındaki kavga giderek büyüyor. 25 Kasım’da Akmerkez yönetimine bir mektup yazarak, kriz, yeni açılan alışveriş merkezleri ve yapılan yenilenme çalışmaları nedeniyle cirolarının yüzde 60’a varan oranlarda düştüğünü belirten Tescilli Markalar Derneği (TMD) üyesi 28 mağaza, kiraların yeniden düzenlenmesini istedi. Kiralarda yüzde 50 indirim isteyen mağazalar bu yapılmadığı takdirde Akmerkez’e girerken verdikleri yüksek miktardaki hava parasını da alarak buradan çıkmayı planlıyor.

Derneğe üye 28 mağaza adına bir açıklama yapan TMD Genel Sekreteri Füsun Çevikel Kuran, “Akmerkez yönetimiyle 17 Kasım’da bir araya geldik ve onlara sıkıntılarımızı dile getirdik. Biz Akmerkez’de ödediğimiz kirayı Türkiye’nin hiçbir yerinde ödemiyoruz. Metrekare başına 200-250 dolar kira veriyoruz. Şuanda Akmerkez’in içerisinde bir yenilenme çalışması var. Bu çalışma müşterileri rahatsız ediyor. Hem bu çalışmalar, hem kriz, hem de yeni açılan alışveriş merkezleri yüzünden satışlarımız yüzde 60’a varan oranda düştü” diye konuştu.

‘Yapılanlar yetersiz kaldı’

Bu yüzden Akmerkez yönetiminden kiralarda yüzde 50’ye varan oranda indirim ve dolar kurunu da 1.30’da sabitlemelerini istediklerini belirten Füsun Çevikel Kuran, “Yönetim dolar kurunda istediğimizi yaptı. Kirada da kasım, aralık 2008 ve ocak, şubat 2009 aylarında geçerli olmak üzere kur üzerinden yüzde 25 indirim uygulanacağı açıkladı. Ancak kiralardaki bu indirim yeterli değil. Halbuki bizim istediğimiz yüzde 50 indirim olmayacak bir şey değil. Akmerkez’den daha yüksek kira ödediğimiz başka bir yer yok. Ayrıca kiralarda yüzde 60’a varan indirim yapan hatta ciro kirası verdiğimiz bir çok alışveriş merkezi var. Bu Akmerkez için yapılmayacak birşey değil.  Akmerkez çok eski bir alışveriş merkezi olduğu için kendini amorti edeli yıllar oldu. Bu anlamda da bir sıkıntısı da yok” dedi.

Eğer kiralarda yüzde 50’ye varan indirim yapılmazsa ve merkez içerisindeki fiziki çalışmalarda da bir düzelme olmazsa Akmerkez’den çıkmayı düşündüklerini belirten Çevikel Kuran, “Biz anlaşma sağlanacağı konusunda umutluyuz. Ancak bu olmazsa mademki yönetimin dediği gibi sırada da bekleyen firmalar var, biz de Akmerkez’e girerken verdiğimiz hava paralarını alıp çıkarız” açıklamasında bulundu.

TMD olarak Akmerkez yönetimine 15 günlük süre verdiklerini ve bu sürenin bu hafta sonu dolacağını belirten Füsun Çevikel Kuran, “Anlaşma olmazsa Paul& Shark, Lacoste, Calvin Klein, Swatch, Diesel, Diesel Aksesuar, Diesel Kids, Jeanslab, Bebe, Tommy Hilfiger Erkek, Tommy Hilfiger Bayan, Tommy Hilfiger Kids, Accesorize, Camper, Cacharel, Mothercare, Guess, Fornarina, Stefanel, Northsails, Gant, Derimod, Replay, Replay&Sons, Energie/Miss Sixty, Adidas Kadın, Adidas Erkek ve Rebook mağazaları yaza kadar Akmerkez’den ayrılacak” diye konuştu. Dernek üyesi kuruluşlar olarak son derece kararlı olduklarını belirten Çevikel Kuran, önümüzdeki yıllarda da yaşamak için bu kararı aldıklarını söyledi. Sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ifade eden Füsun Çevikel Kuran, “Neden İstinyePark’la bir sorun yaşamıyoruz. Çünkü kiralarda istediğimiz kolaylığı sağlıyor. Yine Aziz Torun’un sahibi olduğu Bursa Korupark’ta hiçbir sıkıntı yok. Çünkü gerekli indirimi anında yaptılar. Forum Trabzon ve Forum Mersin’de de sorun yaşamıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu arada Akmerkez yönetimi konuyla ilgili daha önce bir açıklama yaptığını söylemekle yetindi.