Kiracılar Telaşta



Emlak vergisine yapılan yüzde 25 artış, ev sahipleri kadar kiracıları da korkuttu Kiracılar, ev sahiplerinin bu zammı kiraya aynen yansıtmasından endişe ediyor. Önceki gün yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre, gayrimenkullerde vergiye esas olan metrekare maliyet fiyatlarına yüzde 12 ile yüzde 25 oranlarında artış yapıldı. Bu artış emlak vergisine yansıyacağından, ev sahipleri 2010'da daha fazla ödeme yapacak.

Haber ev sahiplerini üzerken kiracıları da endişelendirdi. Ödenecek vergi yıllık da olsa, kiracılar ev sahiplerinin bu miktarı kira bedellerine yansıtmasından korkuyor. Daha önce yüzde 50 ila 100 arısındaki artışlardan şikayet eden kiracılar bu gelişme karşısında ikinci bir şok yaşamaya başladı.

Oysaki kraldılar

Kriz döneminde adeta kral olan ve ev sahipleriyle pazarlık yapıp kiralarını artırmayan kiracılar bu gelişme karşısında zor durumda kalabilirler. Kiracılar, "Ev sahipleri bu zammı bahane olarak göstererek aynı oranda artış isteyebilirler. Bu yüzden mutlaka kira artışlarını düzenleyen bir yasa çıkmalı" diye çağrıda bulunuyorlar. Borçlar kanununda yapılan değişiklik kira artışlarını bir önceki yılın ÜFE oranına bağlıyor. Fakat kiracılar bu yasanın pratikte de uygulanmasını ve sıkı denetlenmesini istiyor.

Enflasyonun üzerinde

Türkiye'de kira artışları son yıllarda sürekli olarak enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor. Son birkaç yılın ortalamaları dikkate alındığında kira artışları yüzde 20 civarlarında seyrediyor. Bu da enflasyondan 2-3 kat fazla. Kira artışlarındaki bu yüksek oranlar enflasyonun da yüksek çıkmasına yol açıyor.