Kiracıların Umut Kapısı Kiptaş 2006’da 25 Bin Konut Üretecek



Kiraya mahkum İstanbulluların umut kapısı Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Kiptaş), bu yıl 25 bin konut üretecek. Kiptaş, bugüne kadar İstanbul’un 10 ilçesinde, 19 bin 935 aileyi ev sahibi yaptı. Kurulduğu 1995 yılından bu yana ürettiği konuttan daha fazlasını bu yıl inşa etmeyi planlayan Kiptaş; Mimar Sinan, Silivri, Esenyurt, Tuzla, Pendik, Sarıgazi, Ümraniye, Kadıköy, Maltepe, Kartal ve İkitelli’de yeni konutlar üretecek. İstanbul’un geleceğine yön vermeyi ve düzenli kentleşmeyi sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, “Bizim hayalimiz mutlu insanların yaşadığı modern yaşam alanları oluşturmak. Öyle yerler ki, hem eski İstanbul’un insani sıcaklığıyla dolsun hem de modern çağın tüm olanaklarına sahip olsun.” diyor.

Kiptaş, 1994 yerel seçimlerini takiben dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruldu. Başlıca görevi İstanbul’un çarpık yapılaşması ve gecekondulaşma problemine çözüm getirmek olan Kiptaş, 8 Mart 1995 yılında kuruluşunu tamamlayarak faaliyete başladı. Avrupa yakasında 20 bin 322 ve Anadolu yakasında 5 bin 555 adet olmak üzere toplam 25 bin 877 konut inşa etti. Bunlardan 19 bin 935 tanesini hak sahiplerine teslim etti. Kalan 5 bin 942 adet konutu ise Kasım 2006’ya kadar teslim etmeyi planlıyor.

İstanbul’daki çarpık yapılaşmanın birçok soruna yol açtığına işaret eden Genel Müdür Yıldırım, “Keşke Kiptaş 50 sene evvel belediyelerle birlikte kurulsaydı da bu çirkin yapılaşmayla karşılaşmasaydık.” şeklinde konuşuyor. Yıldırım, başarılarının sırrı olarak ise İstanbulluların kendilerine duyduğu güveni dile getiriyor. Şehrin doğal yapısını bozmadan, orman ve su havzalarını koruyarak, hızlı ve ucuz konutlar üretmek; modern ve yaşanabilir mekanlar oluşturmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kiptaş Genel Müdürü Yıldırım, bu yıl konut atağını Sefaköy’de başlatacaklarını belirtiyor. Kiptaş, Sefaköy’de 860 konutluk kampanyasını bugün (2 Şubat) başlatıyor.

Kiptaş, Sefaköy’ün ardından Tuzla, Mimar Sinan, Esenyurt ve Zeytinburnu kampanyalarını başlatacak. Buralarda 500-600-800 ve 1.000 konutluk projelerinin olduğunu ifade eden İsmet Yıldırım, satışını yaptıkları İkitelli konut projesine de en yakın zamanda başlayacaklarını belirtti. İkitelli’de bin 300 konutluk bir yerleri daha olduğunu ifade eden Yıldırım, “İnşallah buraya da birkaç ay içinde başlamak istiyoruz. Maltepe’de 7000 konut var. Orada da 850 dönümlük bir arazimiz var. Orayı planlıyoruz. Yine 1.300 konutluk bir yerimiz daha var.” diye konuştu.

Genel Müdür Yıldırım, konut sektörünün bu denli hız kazanmasının en önemli sebebinin ekonominin rayında gitmesi olduğunu düşünüyor. Kredi faizlerinin düşmesinin konut sektörünü olumlu etkilediğine dikkati çeken Yıldırım, “Vatandaşın alım gücünün yükselmesi konut talebini de yükseltiyor. Sosyal konut alanlarımızda vatandaşın kira öder gibi 300-350 milyon aylıkla bu konutlara kavuşmasını istiyoruz. Çok şükür vatandaşımızın itibarı var.” diyor. Yıldırım, İstanbul’daki konut sorununun çözülmesi için 100 bin konutun daha üretilmesi gerektiğini dile getiriyor. İsmet Yıldırım, Kiptaş’tan konut alanların bazen 1’e 3 oranında kazançlı çıktığını söyledi. Yol, okul, ibadet alanları, yeşil alanlar, ticaret merkezleri, spor alanları vs. gibi belediyenin yapması gereken her türlü hizmeti İstanbullulara sunduklarını dile getiren Yıldırım, “Depreme dayanıklı ve güçlü konutlar üretiyoruz. İstanbullular bilhassa 1999 depreminden sonra bizim konutlarımıza çok daha itibar etti ve birden fiyatlar arttı.” dedi.

20 bin dolara alınan konutların 60 bin dolara alıcı bulduğunu dile getiren İsmet Yıldırım, 65 milyar liraya verdikleri 90 metrekarelik konutların 105 milyar liraya alıcı bulduğunu belirtiyor. Yıldırım, ürettikleri konutların yüksek fiyatlarla satılmasının istismara yol açmaması için de tedbir aldıklarını söyledi. 75 ve 90 metrekarelik konutlarda 5 yıl satmama şartını getirdiklerine dikkati çeken Yıldırım, “Ürettiğimiz sosyal konutları ev sahibi olmayan vatandaşlara veriyoruz. Bunun rant aracı haline dönüştürülmemesi lazım.” dedi.

Süleymaniye’yi kurtarma işi de Kiptaş’ın üzerinde
Tarihî yarımadayı tarihî görünümüne kavuşturacak Süleymaniye Kentsel Dönüşüm Projesi’ni Kiptaş yürütüyor. Kiptaş, bugüne kadar 70’e yakın bina satın aldı. Süleymaniye’nin etrafını yeniden canlandırması beklenen projede eski yapıların yerini iki katlı, üç katlı yapılar alacak ve burası iskana açılacak. Proje için; “Bugüne kadarki çalışmalarımıza eşit seviyede gördüğümüz çalışma.” diyen İsmet Yıldırım, “Binaları karşılıklı rızayla alıyoruz. Zaten vatandaş da perişan olmuş durumda. Doğru dürüst kiraya da veremiyor. Orada çeşitli işyerleri var, gece hayatı var. Uygunsuz şartları da temizliyoruz bir taraftan. 200-250 binayı daha almak istiyoruz.” şeklinde konuşuyor.