Kiralanabilir Alanda Ankara İstanbul'u Geçti!



EVA Gayrimenkul Değerleme ile Akademetre, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin katkılarıyla 2013-2015 Türkiye AVM Potansiyeli Raporu’nu açıkladı. Rapora göre sektörü önümüzdeki 3 yıl içinde ciddi bir alan artışı bekliyor. 2013 yılı için en dikkat çeken noktalardan biri ise, Ankara’nın kişi başına düşen 246 metrekare kiralanabilir alan ile İstanbul’u geçmiş olması. Bu rakam İstanbul için 227 metrekare.

Türkiye’nin AVM Potansiyelinin ve Haritası’nın belirlendiği çalışmada; mevcutta AVM bulunan illerdeki alışveriş merkezleri ziyaret edildi ve incelendi. Çalışmada ayrıca, 2014 sonuna kadar açılması planlandığı tespit edilen inşaat ve proje halindeki 110 alışveriş merkezi de incelendi.

AVM  projelerinin kiralanabilir alanları büyümeye devam ediyor

Araştırmada yer alan verilere göre ortalama AVM kiralanabilir alanlarının büyüklüğünün büyümeye devam ettiği görülüyor, İstanbul özelinde de durum aynı. On yıl önce açılan AVM’lerin kiralama alanı büyüklükleri ortalama 30 bin metrekare büyüklükteyken, 2013 senesinde açılacak AVM ‘lerin ortalama büyüklüğü 40 bin metrekarelere yaklaşmış durumda. Gelecek projeler dikkate alındığında rakamın 2015 de 41 bin seviyelerine ulaşması bekleniyor. Rapora göre 2015 yılına gelindiğinde kiralanabilir AVM alanı 13 milyon metrekareyi geçecek.