Kırklareli'ne İSKİ'den Proje Darbesi

Kırklareli Kıyıköy Belediyesi Başkanı İsmail Gök, İstanbul'un su sorununu çözmek için başlatılan Istranca Dereleri Projesi'nin, su sorununu çözmediği gibi bölge halkını da kötü duruma düşürdüğünü belirtti. Gök, "İSKİ, buradan taşıma suyu ile değirmen döndürmeye çalışıyor. İstanbul'un su sorununun bu şekilde çözülmeyeceği ortada. İstanbullular birkaç aya kalmaz içmeye su bulamayacak. Bu proje İstanbul'un su sorununu çözmediği gibi bizi de zor durumda bıraktı" dedi. TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi de su sorununun "taşıma" yöntemleriyle çözülemeyeceğini ifade etti.

Kırklareli Kıyıköy Belediyesi Başkanı İsmail Gök , İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin su sorununun çözülmesine yönelik projelerin daha kötü sonuçlar doğurduğunu belirterek, "Yedi deremiz yıllardır İstanbul'a akıyor. Şimdi de iki derenin daha İstanbul'a yönlendirilmesini istiyorlar. Barajların durumu çok kötü. Yetkililer artık bunu görmeli. Bu durum böyle giderse İstanbullu içmeye su bulamayacak. Bu İstanbul için bir faciadır" dedi. Projenin Kırklareli halkını zor duruma düşürdüğünü söyleyen Gök, "Biz de zor durumdayız. Bu beldede barajların durumu yüzünden balıkçılık bitti. Balıkçılıkla geçimini sağlayan belde halkı perişan durumda" diye konuştu.

TEMA Vakfı'ndan Dr. Özesmi de, İstanbul'un su sorununu çözmek için üretilen projelerin su sorununu daha da büyüttüğünü savunarak, "Başka havzalardan İstanbul'a su getirilmesinin sonu yok. Talep karşılanmayınca başka havzalara doğru genişliyoruz. Buraya yapılan yatırımlar su teknolojilerine aktarılmalı. Bu tür sonu olmayan projeler devam ederse doğayı kaybedeceğiz. Ekosistemin son bulmasıyla insanlar daha zor durumlara düşecek" görüşünü kaydetti.