Kirliliğin Kaynağı Taşıtlar



İstanbul’daki hava kirliliğinin yüzde 40’ı araç egzozlarından kaynaklanıyor. Araçların egzozlarından çıkan gazlar; karbon monoksit, nitrojen oksit ve kurşun gibi kirleticileri yüksek oranda içeriyor. Gerekli donanımları olmayan bir taşıt, günde yaklaşık 2 kilogramı geçen kirletici gaz salıyor. İstanbul’da araçların toplam yıllık emisyon salgısı 3 milyon tonu buluyor.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nce hazırlanan “Çevre Durum Raporu”na göre kentin havasını kirleten kaynakların başında taşıtlar, sanayi tesisleri ve konutlar geliyor. Ulaşım sektörünün dünyada küresel ısınmaya yol açan sera etkisini yaratan gazların yüzde 20’sini tek başına ürettiği biliniyor. Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması, uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine neden oluyor. İstanbul’da 20 bin sanayi tesisinin sadece yüzde 10’u ÇED raporuna sahip.

İstanbul’da 1994 yılına kadar 8-10 milyon ton civarında yüksek kükürt içeren düşük kalorili kömürler kullanılmaktaydı. 1996 yılından doğalgaz kullanımına başlanması ile yıllık kömür tüketimi 1 milyon tona indi. Bakanlık tarafından yapılan sınıflandırmada İstanbul bütün merkez ve diğer ilçeleriyle “1. Grup Kirli İlçeler” statüsünde yer almasına karşın 2008 yılı itibarıyla valilik tarafından 120 bin ton kömür dağıtımı yapıldı. 2009 yılında da 130 bin ton kömür dağıtılmasına karar verildi. Seçim döneminde İstanbul’da dağıtılan 2 milyon ton kömür hava kirliliğini önemli ölçüde arttırdı.

Havası kirli ilçeler

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İstanbul’un 9 noktasında kurulan hava kalitesi izleme istasyonları ile günlük değerler ölçülüyor. Ölçümlere göre belirlenen kirlilik bölgeleri şöyle: “Eminönü, Fatih, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Kâğıthane, Okmeydanı, Kasımpaşa ve Beyoğlu, Üst Göztepe, Kozyatağı, Örnek Mahallesi, Bulgurlu, Acıbadem, Hasanpaşa ve Fikirtepe, Beşiktaş ile Şişli arasındaki Fulya Mahallesi, Şişli’nin Büyükdere Caddesi. Küçükbakkalköy, Türk-İş Blokları, Esenkent, Cevizli, Yakacık ve Kaynarca. Ümraniye, Dudullu, Sultanbeyli’yi içeren bölge. Bahçelievler, Kocasinan, Şirinevler, Güngören, Bağcılar, Mahmutbey, İkitelli, Yenibosna, Cennet Mahallesi ve Halkalı.”