Kırmızı ile Siyah’ın Büyüsü: "Nardan”



İnsanoğlunun yarattığı ilk formlardan biri olan çanak, bronz dönemi Anadolu, Afrika ve Akdeniz kültürlerinden bugüne yepyeni bir yorumla, koleksiyon seçkisinde yerini aldı. Faruk Malhan tasarımı olan Nardan çanak ruhunu ateşin hikayesinden alıyor. Nardan çanaklarında odun alevinden gelen is, dış siyah rengi; pişmiş toprak, iç kırmızı rengi, alevin sarmalı ise yuvarlanan formlarını oluşturuyor. Ateş ise, birlikteliği ve karşıtlığı barındıran biçimde kırmızı ve siyahı beraberinde taşıyor.

Osmanlıca’da “gözyaşı damlaları, nar taneleri, mangal, ateş” anlamlarına gelen Nardan, siyah, beyaz ve kırmızı olmak üzere 3 farklı renkte camın biraraya getirilerek ustalıkla işlendiği bir tasarım. Bu renklerin kimyasına yansıyan karşıt biraradalık siyah camı, kırmızı cama kaynaşmaz kılıyor. Camda biraraya gelmesi oldukça zor olan “siyah ve kırmızı” bu tasarım için, kuşaktan kuşağa geçen Murano cam üfleme tekniği ile işleniyor.

Faruk Malhan tasarımı Nardan, Venedik’in Murano Adası’nda, dünyaca ünlü Nason & Moretti firması tarafından Koleksiyon’a özel üretiliyor.