Marmaray'da İmalat Aşaması



İstanbul Gebze'den başlayarak Halkalı'ya kadar uzanacak Marmaray projesi, hayata geçiriliyor. Gebze-Haydarpaşa ile Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi'ni içeren projede, tüp tünel elemanlarının imalatı başladı.

Marmaray Projesi'nin, Asya ile Avrupa'yı bağlayacak demiryolu boğaz tüp geçişinde kullanılacak batırma tüp tünel elemanları, Tuzla Kuru Havuzu'nda imal ediliyor. İmalatın başlaması nedeniyle düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Yıldırım, Marmaray projesi ile ilgili olarak “Birliğe (AB) sadece üye olmak yetmez, bunu fiziki olarak da gerçekleştirmek lazım. İşte bu proje, Avrupa ile Asya'yı, tarihi ipekyolu üzerinden iki kıtayı denizin altından birbirine bağlıyor" şeklinde görüş belirtti.

Bakan Yıldırım projeyi kısa sürede hayata geçirmeyi planladıklarını da vurguladı. Yıldırım, "100 yıllık gecikmeyi hadi biz Türkler 10 yılda kapatırız, ama kimse 2 yılda kapatmamızı beklemesin" dedi. Gebze'den başlayarak Halkalı'ya kadar uzanacak hat, toplam 76.3 kilometre uzunluğunda olacak.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Gebze-Halkalı arasının 105, Söğütlüçeşme-Yenikapı arasının 12 ve Üsküdar-Sirkeci arasının da 4 dakikada geçilmesi planlanıyor.