Kisebükü'ne Tesis İzni Öfkelendirdi



Bodrum’da çevreciler Kisebükü Koyu’nda yapımına izin verilen turistik tesise karşı el ele verdi. 29 oda, dernek, sivil toplum örgüt tek çivi çakılmaması için hukuk mücadelesi başlattıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Bodrum’un Kisebükü Koyu’nda yapılacak turistik tesis girişimini dondurduğunu açıklamasına rağmen tepkiler dinmedi. Bodrum Denizciler Derneği’nde basın toplantısı düzenleyen çevreciler, yatırımın iptalini istedi. 29 oda, dernek ve sivil toplum örgütü adına açıklama yapan Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, "Kisebükü İzleme Komitesi" oluşturduklarını söyledi.

Tek çivi çaktırmayız

Üç yıl önce Danıştay’a başvurup Kisebükü’nde turizm tesisi kurulmasını önlediklerini anımsattı, şunları söyledi:

"Buna rağmen bugün bu kez tapulu bir arazi üzerinden tekrar aynı koyda yapılaşmaya gidilmek istenmekte. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, turizm tesisi için imar izni vermiştir. İzin hukuğa uymakla birlikte birçok soruyu beraberinde getirmektedir. Otel ve tatil köyü gibi yatırımlara karşı değiliz. Ama turizme açılımın ve yapılaşmanın planlı olması ve önemli tarihi doğal yerlerin de sürdürülebilir bir turizm ve yaşam adına korunması gerektiği açıktır. Kisebükü imara kapatılmalıdır. Yanlışın neresinden dönülse kardır. Çocuklarımıza ve gelecek nesillere ne kadar çok doğruları, güzellikleri bırakırsak haklarıdır. Bu nedenle Kisebükü Koyu’na tek bir çivi çakılmaması için gerekli hukuk mücadelesini başlatacağız" dedi.

Turizm bölgesi davalık

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü’nü turizm merkezi ilan eden bakanlar kurulu kararının iptali istemiyle Muğla Nöbetçi Mahkemesi aracılığıyla Danıştay’a dava açtığını belirtti, "Karar, yasalara, kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı" dedi. Karara destek veren belediye başkanlarını da eleştiren Karahan, "Göltürkbükü, Yalıkavak, Gündoğan belediye başkanları en fazla imar yolsuzluğundan dolayı davası olan başkanlardır. Bu başkanlar, bu karar ile imar yoğunluğu artar ve çok katlı yapılaşmaya da izin verilirse gözyumdukları kaçak devasa turizm tesislerinin yasallaşacağını düşünüyor. Böylelikle de yargılanmalarına konu olan davaların düşeceğini varsayıyor. Hukuk hiç bir zaman geriye dönük işlemez" dedi.

Kisebükü soruları

Koyun her tarafı 1. derece arkeolojik SİT’ken göbeğinde bir bölge nasıl 3. derece olabilir. 3. derece olsa bile koyun bütünü göz ardı edilip ortada bir yer nasıl imara açılır?

Tarihi bir bölgenin SİT özelliği nasıl 2-3 yılda bir değişebilir?

İmar izni verilen bölgenin kıyısı yoktur, denizle arasında 1. derece SİT arazi vardır. Bu alanın kullanımı firmaya açılmazsa turistik tesiste kalan turistler denize nasıl ulaşacaktır?

Muğla Koruma Kurulu, imar iznine dayanak olarak Bodrum Müzesi’nin bir raporunu göstermektedir. Raporda tarihi buluntuya rastlanmadığı belirtilmektedir. Ancak rapor koyun bütünlüğü ve önemi göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söylemektedir. Kurul neden koyun bütünlüğüne göre karar vermemektedir?

Bu iki kararın alındığı toplantıdan Bodrum oda temsilcileri, "Bodrum’la ilgili konular bitti" diye çıkarılmıştır. Kisebükü gündemde yer almamaktadır. Bu sadece bir ihmal midir?