Kisir Köyünde Kirlilik Skandalları Sürüyor



Bu köyün her evinde kanser var. Ölümlerin çoğu kanserden. Bilim insanları, köydeki uranyum sondajlarında yüksek miktarda radyasyon saptadı. Şimdi de köyün yakınlarındaki feldspat madeninin, atıklarını köyün içinden çıkan dereye boşalttığı ortaya çıktı.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, yoğun kanser olayları nedeniyle “kanser köy” olarak anılmaya başlayan Aydın Söke’ye bağlı Kisir köyü yakınlarındaki feldspat madeni, köyün içinden geçen dereye atık sularını boşaltırken görüntülendi.

Köyde, geçtiğimiz günlerde Yusufalan Mahallesi’ndeki uranyum sondajlarının güvenli sınırın 500 katına yakın radyasyon yaydığı ölçülmüştü. Köydeki bir başka kirlilik kaynağının da Kisir Çayı’na atık sularını boşaltan feldspat madenleri olduğu ortaya çıktı.

Bir yanda radyasyon bir yanda maden

Latmos (Beşparmak) Dağlarının milli park olması için uzun zamandır çalışmalar yürüten Meandros Platformu üyeleri bölgedeki üç köye giderek incelemelerde bulundu. Yaşam savunucuları, Kisir Çayı’na karışan maden atık sularını da görüntüledi. Meandros Platformu, çeşitli dernekler, meslek örgütleri ve üniversite temsilcilerinden oluşuyor.

Kanserle radyasyonun ilişkisi var mı?

Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna da, önceki gün Söke Kaymakamlığına bir dilekçe ile başvurarak, köyünde yaşanan kanser olaylarına dikkat çekti. Köyün yakınlarındaki uranyum sondajlarında bilim insanları tarafından yüksek oranda radyasyon ölçüldüğünü belirten Suna, kanser olayları ile bu radyasyon arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasını istedi. Muhtar Suna dilekçesinde Kisir Deresi’ne atıklarını boşaltan madenleri de yazıp, gerekli önlemlerin alınmasını ve kirliliği yaratan madenlerin cezalandırılmalarını da istedi.