Kışla Birlikte Soba, Baca, Şofben Uyarısı da Geldi



Sadettin Özkalender, yazılı açıklamasında, hemen her yıl özellikle sonbahar ve kış aylarında soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenmeler yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade ederek, karbonmonoksit gazı zehirlenmeleriyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve ölüm olaylarının son bulması amacıyla vatandaşları ve yetkilileri uyardı.

Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olduğunu ifade eden Özkalender, özellikle uykudayken fark edilmesinin çok güç olduğunu, bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşların bilinçli hareket etmesi ve gerekli tedbirleri almasının önem taşıdığını kaydetti.

Vatandaşların alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasını isteyen Özkalender, "Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması,  bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında zehirlenme vakaları artmaktadır" ifadesini kullandı.

"Yatmadan önce sobaya yakıt koyulmamalı"

Bacaların standartlara uygun yaptırılması gerektiğine dikkati çeken Özkalender, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılması, pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmesini istedi.

Sobaların aşırı doldurulmaması gerektiğini vurgulayan Özkalender, gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolunun daralması nedeniyle soba içinde düzensiz ısı dağılımının baca çekişini zayıflatacağını kaydetti. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması durumunda soba içinde ortaya çıkan zehirli gazların yanarak sobayı terk edeceğini belirten Özkalender, yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt konulmaması gerektiğini ifade etti.

"Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı"

Şofben zehirlenmelerinin de genellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleştiğini belirten Özkalender, şunları kaydetti:

"Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır."

Vatandaşların, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesini isteyen Özkalender, "Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler" ifadesini kullandı.

Özkalender, geçtiğimiz yıllarda ve bu sonbahar başında yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkı ve yetkilileri bu konularda dikkatli olmaya çağırdı.