Kitapçı da Neymiş, Otel Yapalım Gitsin!



Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre, Beyoğlu kültürünü kaybediyor. Aralarında Beyoğlu’nun simgelerinden biri ve ünlü yazarların uğrak mekanı olan 23 yıllık Pandora Kitabevi’nin de bulunduğu 4 kitabevi kapanıyor. Kitabevlerinin bulunduğu binayı satın alan Taksim Hill Otel’in sahibi Kalman Yüksel’in ortakları arasında bulunduğu İnma Turizm, kitapçıların otel yapacağı binayı tahliye etmesini istedi.

1991’den beri kitapseverlere hizmet veren Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak’taki Pandora Kitabevi’nin de bulunduğu binayı Mayıs ayında Taksim Hill Otel’in sahibi Kalman Yüksel’in ortağı olduğu İnma Turizm otel yapmak için satın aldı. Bu tarihten itibaren tahliye süreci başladı.

“Uzlaşma önerilerimiz reddedildi”

Bengi ve Kelepir kitabevleri tahliye için anlaşırken Pandora ve Ana kitabevleri uzlaşamadı. Pandora Kitabevi yaşananları Twitter hesabından şöyle duyurdu: “Taksim’deki 23. yılımızda, Taksim Hill Oteli bulunduğumuz binayı satın aldı. Uzlaşma önerilerimizi reddetti. Taşınma parası olarak 4 bin TL teklif etti, sonra bu rakam 10 bin TL’ye çıktı. Pandora tahliye davasına bakacak hakimin karşısında duracak avukat arkadaşların bizimle irtibata geçmesini rica ediyoruz.”

“Yüzde 90’ıyla anlaştık”

Binayı satın alan İnma Turizm yetkilileri ise binanın yüzde 90’ı ile anlaşıldığını, taşınma bedellerinin ödendiğini ve önümüzdeki Temmuz, eğer proje yetişmezse Ekim ayına kadar binadakilerden kira almayacaklarını belirtti. Ana Kitabevi’yle anlaşmaya yakın olduğunu belirten yetkililer, Pandora’nın ise yüksek ücret istediğini ifade ediyor.

Kitapçılar arka arkaya kapanıyor

Beyoğlu’nda 1900’lerin başında açılan Libraire Pera Kitabevi geçtiğimiz günlerde yüksek kira bedelini karşılayamadığı için kapanırken, Robinson Cruose Kitabevi ise yaşadığı maddi sıkıntıyı okuyucularının düzenlediği kampanyalar sonrasında geçici olarak aştı. Bu arada Kadıköy’deki ünlü kitabevi Penguen’in ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapandığı ve yerini ise bir kozmetik firmasının kiraladığı öğrenildi.

İnşaat başlayana kadar kira yok

Pandora’nın yanı sıra aynı binada, Ana, Bengi ve Kelepir adlı 3 kitabevi daha bulunuyor. Binayı otel yapacak firma yetkilisi, “Pandora’nın dışında kalanlarla anlaştık. İnşaat başlayana kadar kira almayacağız” dedi.