Kıyı Şeridine Villa Yapılmıyor



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Fethiye' deki sazlıklarla kaplı kıyı bandında, plana göre park ve reaksiyon alanı olarak görülen 147 dekarlık alana konut inşa etmekten vazgeçti.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün tahsis ettiği 382 dekarlık bataklık arazinin 147 dekarına 600 konut yapma kararı alan Başbakanlık TOplu Konut İdaresi Başkanlığı; Fethiye Belediyesi, Mimarlar Odası ve halktan gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve sazlığa bina yapımından vazgeçti.
Fethiye Belediyesi'nin yürütmenin durdurulması için Muğla Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açmasının ardından Toplu Konut İdaresi'nden "İdaremiz ilgili kurum ve belediyelerin görüş ve bilgilerini almadan herhangi bir yapılaşma girişiminde bulunmamaktadır" açıklaması yapıldı.

Belediye ile işbirliği
Yazılı açıklamada, "Muğla İli, Fethiye ilçesi Günlükbaşı'nda 158.478 metrekare yüzölçümü 1515/1 parsel, 5228 SayılıKkanun kapsamında Bayındırlık ve İskan Bakanı ve Maliye Bakanı'nın teklifi ve Başbakanlık onayı ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden devralınmıştır. Söz konusu arsalar üzerinde kamuya kaynak geliştirme amacı doğrultusunda Fethiye Belediyesi ile işbirliği yapılmadan ve belediyelerin görüşleri alınmadan herhangi bir girişimde bulunulmamaktadır." denildi.

Sevindirici bir gelişime
Gelişmenin sevindirici olduğunu, ancak temkinli olmak gerektiğini belirten Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı da konuyla ilgili olarak, "TOKİ'den Fethiye Belediyesi'ne gelen yazı ve Muğla Milletvekilimiz Hasan Özyer'in devreye girmesiyle toplu konut çalışması şimdilik askıya alındı" dedi. Saatçı, "TOKİ kamuoyu tepkisini anladı. Ancak, Toplu Konut İdaresi'nin internet sitesinde proje hala gözüküyor. Yabancı alıcıların yoğun talepleri yüzünden Fethiye'de arsa ve ev fiyatları zaten iyice arttı. İlçemizde eve ihtiyacı olan birçok dar gelirli var. Yurttaşlar evsiz dururken, burada toplu konut diye villa yapılması doğru olmayacaktı. Zaten bize sormadan yaptıkları yer seçimi de yanlıştı. Biz Fethiye'de toplu konut yapılmasını istiyoruz, ama doğru yerde ve öncelikle dar gelirliler için. Fethiye Belediyesi olarak toplu konut yapmaya hazırız" dedi.

Açıklama geçtiğimiz kasımda yapılmıştı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz Kasım ayında, birinci derece deprem bölgesi Fethiye'nin sazlıklarla kaplı kıyı bandında, 382 dönümlük arazinin 147 dönümlük kısmına 600 konut yapılacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Muğla Belediyesi 22.11.2004 tarih ve 424 sayılı dilekçe ile Muğla Bölge İdare Mahkemesi ile Fethiye Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak uygulamanın durdurulmasını talep etmişti. Fethiyeli mimarlar da karara tepki göstermişti. Bunun üzerine Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, bataklığa 600 villa yapımından vazgeçti.