Kızılay Meydan Vasfını Yitirdi



Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Kent İzleme Merkezi (KİM) sunumları kapsamında ‘Kentlerde Güvenlik’ konulu bir sunum yapan Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Şehir Plancısı Doç. Dr. Zafer Şahin, kent merkezindeki trafik akışının azaltılarak toplu taşıma istasyonlarının dağıtılması gerektiğine dikkat çekti. Şahin, konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“Kızılay, meydan olma vasfını yitirdi. Güvenpark, geceleri belli bir saatten sonra tamamen kontrolsüz bir alan. Zafer Çarşısı da yine gece tamamen denetimsiz alanlarından. Yan yana hiçbir tasarım ve güvenlik önlemi alınmamış toplu taşım durakları ve kapasitesinin üzerinde kullanılan bekleme alanları, zarar görecek insan sayısını artırıyor.

İnsanlar yollarda bekliyor

Yine Güvenpark’taki duraklarda insanlar yollarda bekliyor. Bu durum bırakın önlem almayı terör olaylarında zarar gören insan sayısının artmasına neden oluyor. Kent merkezindeki aşırı yoğun kullanımlı toplu taşım aktarma istasyonları dağıtılarak, daha yaygın bir ağa dönüştürülmeli. Sadece Kızılay İstasyonu’nun ana dağıtım merkezi olduğu bir başkent düşünülemez. İş gidiş ve çıkış saatlerinde yaklaşık 500 bin insanın çıktığı bir yerden bahsediyoruz.

Acil durum koridorları

Çayyolu Metrosu’ndan indiğinizde yüzeye çıkmak için büyük uğraş veriyorsunuz. Keçiören, Batıkent ve Eryaman metrolarının da Kızılay’a yığılacak şekilde oluşturulduğunu görüyoruz. Kent merkezleri aşırı yoğun transit trafiğe kapatılmalı, yaygın yayalaştırma çalışmaları yapılarak yaya bölgelerinin sayısı ve kapsamı genişletilmedir. Kent merkezlerinde terör olaylarının olası etkilerini azaltacak kentsel tasarım uygulamaları yapılmalıdır. Kentsel kamusal alanlara terör olayları öncesi ve sonrasında acil durum ekiplerinin erişimini kolaylaştıracak yurttaşların tahliyesini sorunsuz sağlayacak koridorlar oluşturulmalıdır.”

Kentsel ulaşım güvenliği etkiliyor

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise kentlerde güvenlik sorununu kurumların ve yerel yönetimlerin birlikte bütüncül bir yaklaşımla ele almaları gerektiğine işaret ederek, “Gar patlamasında yaralananların hastanelere 10 dakika içinde ulaştırıldığı gerçeğinden baktığımızda, kent merkezindeki hastanelerin planlanması, kentsel ulaşım güvenliğini yakından etkiliyor. Kent merkezindeki hastaneler olmasaydı yaralıların Bilkent’teki şehir hastanesine ulaşımı olamayacak ve ölü sayısı artabilecekti. Kızılay Güvenpark’tan her 5 dakikada bir otobüs kalkıyor olsaydı, yollara kadar taşan bir bekleme durumu olmayacaktı” ifadelerini kullandı.