Kızılderili ‘Ev’ Yapmaya Çağırdı, Karadeniz’in Petrol Kumuna Talip Çıktı



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ABD’deki eyaletler turunda, CYGNI Capital Partnes adlı şirket, Karadeniz’deki petrol kumu ve kabuğuna talip oldu. Arizona’dan Hobe Kabilesi Lideri Samuel Shingoitewa da, Türk müteahhitlerini konut yapımına çağırdı.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerika’nın uzak noktalarına Türk malı satmak için ilginç bir yöntem geliştireceklerini açıkladı. Dünyanın üçüncü büyük limanı olan Los Angeles Limanı’nda, Türk firmaları için antredepo kiralanacak. Firmalar, 5 hafta süren nakliye sorununu çözerek, talepleri buradan karşılayacak. Depolama tekstil, makina, deri ve ayakkabı, kimyasal ve mobilya da yapılacak.

Karadeniz’de petrol kumu

Los Angeles’da yapılan görüşmelerde ilginç önerilerde bulunan şirket temsilcileriyle biraraya gelen Çağlayan, önerileri şöyle açıkladı: “CYGNI Capital Partnes adlı enerji şirketi sahibi Eric Cherss Brank, ekonomik değeri olmayan petrol kumu ve petrol kabuğundan petrol ürünleri ürettiklerini belirtti. Kanada’da bu konuda milyar dolarlık yatırımları var. Karadeniz’de de arama yapmak istediklerini, bu konuda kendileriyle çalışacak Türk ortaklar konusunda yardım istediklerini belirtti. Konuyu Enerji Bakanı’na ileteceğim. Çok istekliler. Denizde 100 metre derinlikte bulunan petrol kumu ve kabuğundan petrol üretiyorlar. Varil başına 30 dolara mal ettiklerini söylediler.”

Kızılderili reisten teklifi

Çağlayan’ın Los Angeles’daki en renkli teması Apaçi kabile reisiyle yaptığı görüşme oldu. Çağlayan, Arizona’nın Phonex Bölgesinde yaşayan “Hobe Kabilesi”nin lideri Samuel Shingoitewa ile biraraya geldi. Çağlayan, kızılderili konuğunu takım elbise ile karşısında görünce, “Sizi geleneksel kıyafetlerinizle bekliyorduk” dedi. Kızılderili Shingoitewa de “Biz artık o giysilerimizi sadece törenlerde giyiyoruz” yanıtını verdi. Kızılderili lider, zengin kömür yatakları olduğunu, 7 bin kişiye temsil eden federal bir yönetime sahip bulunduklarını, bölgede en az 2 bin kişi için konut, yol, kanalizasyon, su şebekesi, hastane ve okul yaptırmayı düşündüklerini söyledi.

Çağlayan, şöyle konuştu: “İlginç bir teklif oldu, kömürün kalitesi araştırılacak. Türkiye, Çin’den bile kömür alıyor. Türk şirketleri uygun bulursa adeta küçük bir şehir kurulacak. Ekimdeki gezide geleneksel törenlere gitmeyi düşünüyorum. ‘Kızılderililer Türk mü?’ tartışması da gündeme geldi. Reis, Güney’den gelip Arizona’ya yerleştiklerini söyledi. Tarihçe bilmiyor ama araştırıyorlar.”

Los Angeles’ta randevu krizi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, hem ticari ilişkileri güçlendirmek hem de ABD-Türkiye arasındaki soğukluğu gidermek için çıktığı gezisinin ikinci ayağında, randevu krizi yaşandı. Çağlayan, Los Angeles Belediye Başkanı randevuya gecikince, görüşmeden belediye binasını terk etti. Çağlayan, belediye başkanının geçen pazar günü bisiklet kazasında kolunu kırdığını anımsatarak, şunları söyledi: “Biz rahatsızlığını biliyorduk. Ancak belediye başkanının kendisi görüşme konusunda ısrarcı olmuş. Biz anlayış gösterebilirdik. Binaya gittiğimizde, başkan henüz gelmemişti bile. Biz de oradan ayrıldık. Benim kızgınlığım kendi adamlarıma, bunu önceden bilmeleri gerekirdi.”