Kızılırmak Gerede'den 3 Kat Pahalı

Ankara'ya su getirmek için Devlet Su İşleri İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) altyapısını oluşturduğu ve 2004'te "238 milyon dolar"a mal olacak Gerede sistemini "pahalı" bulup yaptırmayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, aceleyle başlattığı Kızılırmak projesi için yaklaşık "700 milyon dolar" harcayacak.

Gökçek ve yönetimi, Ankara'nın olası su sıkıntısını gidermek için DSİ'nin Japonlarla ortak yürüttüğü, hatta protokole bağlanan Gerede sisteminden alınacak suyun "bir regülatör ile havzada toplanması, ardından da iki kademeli pompa sistemiyle 280 metre yüksekliğe çıkarılması, küçük bir tünelle de Çamlıdere Barajı'na aktarılması" önerisini "pahalı" ve "uygulanamaz" bularak 2004 yılında reddetti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin su idaresi olan ASKİ'nin, DSİ'ye 1 Temmuz 2004 tarihinde konuya ilişkin yazdığı yazıda, "Yapımı öngörülen bu sistem, işletilmesi son derece zor ve işletme maliyeti son derece yüksek bir sistemdir" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"Teknik olarak yılda 230 milyon metreküp suyu 280 metre yüksekliğe terfi ettirip kullanmak kâğıt üzerinde mümkün olsa bile işletmede mümkün değildir. Zira bu sistemin yıllık işletme maliyeti 30 milyon doları bulmaktadır. Böyle bir bedel ödeyerek sistemi çalıştırmak mümkün değildir."

DSİ'nin uyarılarına karşın Gerede sisteminin çalıştırılmaması ve diğer gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle Ankara susuzlukla karşı karşıya kalınca Gökçek aniden Kızılırmak'tan başkente su getirme tasarımını başlattı. Uzmanların yaptıkları hesaplamalara göre, Kızılırmak projesi, Gökçek'in "pahalı" diyerek 3 yıl önce devreye sokmadığı Gerede sisteminin neredeyse üç katına mal olacak. Gökçek yönetiminin DSİ'ye gönderdiği 1 Temmuz 2004 tarihli yazıda "Japon firmasının pompa satmak amacıyla yapıp geliştirdiği proje" olarak tanımladığı Gerede sisteminde 2 pompa istasyonu ve 9 pompa kullanılması öngörülürken Kızılırmak projesi 5 pompa istasyonu ve 60 pompa ile tamamlanacak.

Gerede sisteminin uzunluğu aşağı yukarı 25 kilometre iken Kızılırmak'ta toplam 386 kilometrelik boru kullanılacak. Gerede sistemi suyun yaklaşık 300 metre yüksekliğe aktarılmasını öngörürken Kızılırmak'ta bu yükseklik 670 metreyi bulacak.

Bu ve buna benzer farklılıklar nedeniyle Gerede sistemi için öngörülen 238 milyon dolarlık maliyet, Gökçek'in Kızılırmak'tan su getirme kararı ile yaklaşık 700 milyon dolara ulaşacak.