Kızılırmak Suyu İçin Araştırma Önergesi



Kızılırmak suyunun insan sağlığına ve kullanılan cihazlara etkisinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için "Meclis Araştırılması" açılması istendi.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Kızılırmak suyu gündeme geldiğinden beri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tavırları, davranışları, beyanatları arasındaki tutarsızlıkların kafaları karıştırmaya devam ettiği belirtildi.

Çubuk ve Bayındır barajlarının ve beslendiği havzalarının problemlerine ve yeni temiz su kaynaklarına yoğunlaşması gereken Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin küresel ısınma nedeniyle barajların doluluk oranları beklenmedik şekilde düşünce Kesikköprü Barajı’na (Kızılırmak suyuna) yöneldiği bildirilen gerekçede, Kızılırmak’ın, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir illerinin hudutlarından akarak Kesikköprü Barajı’na kadar pek çok dereden, çaydan beslenerek ulaştığına işaret edildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Adı geçen illerin ve bu güzergahtaki beslenme havzaları üzerindeki yerleşim birimlerinin çevresel ve sanayi atıkları yönünden de ciddi bir tehdit söz konusu. Kızıl Dağlardan Kesik Köprü’ye kadar havzalarda topyekun uygulanacak arıtma ve koruma projelerinden sonra Kızılırmak suyu Ankara’ya verilmeli idi. Bunlar yapılmadan Kızılırmak suyu Ankara’nın şebeke suyuna dahil edilmiştir. O günden beri Kızılırmak suyu tartışmaları devam etmektedir. Değişik raporlar ortaya çıkmaktadır. İvedik Arıtma Tesisleri, Kızılırmak suyunun çevresel ve sanayi atıklarına ait karışımları, ağır metalleri arıtmaya yeterli mi? Bu su gerçekten kısa ve uzun vadede insan sağlığı için zararsız hale getirilebilmekte midir?"