KKTC'ye Yeni Kadastro



Kadastro belgelerinin asılları Barış Harekatı döneminde Rum kesiminde kalan KKTC'de, değişik şekillerde derlenen pafta kopyaları bulunuyor. Bu kopyalar yardımıyla yürütülmeye çalışılan kadastronun uygulanmasında zorluk ve sıkıntıların yaşanması nedeniyle harekete geçildi. NTVMSNBC'nin haberine göre, Türkiye ve KKTC arasında yapılan görüşmeler sonrasında imzalanan protokollerle kadastro çalışmalarının yenilenmesine başlandı.

Dört istasyon

Bu kapsamda, KKTC'nin yüzey ağının (nirengi ağının) oluşturulması, kadastral haritaların yenilenmesi, tapu ve kadastro otomasyonuna geçilmesi için çalışmalar başlatıldı. Protokoller kapsamında, şimdiye kadar KKTC'de birinci derece nirengi ağı, Harita Genel Komutanlığı'nca yapıldı. Ülke savunması ve kalkınması amacıyla coğrafi bilgi ve belgelerin üretilebilmesi için gerekli hassas koordinat bilgilerinin hızlı şekilde elde edilmesini amaçlayan CORS-TR (TUSAGA-Aktif) sistemi, Türkiye ile paralel KKTC'de de hayata geçirildi. Bu kapsamda, Lefkoşa, Güzelyurt, Gazimağusa ile Yeni Erenköy'e 4 CORS-TR istasyonu kuruldu.

İhale kararı

KKTC'de bugüne kadar toplam 13 köyde kadastral harita yenileme çalışmaları tamamlandı. Çalışmanın süresinin kısaltılarak bir an önce tamamlanması amacıyla ise kadastral haritaların yenilenmesi ve tapu otomasyonunun kurulması işlerinin ihale edilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, geçen yıl 124 bin 900 parselin kadastral haritaların yenilenmesi işinin danışmanlık hizmet alımı ihalesi yapılarak, çalışmalara bu ay başlandı. Bu yıl ise yaklaşık 240 bin parselin ihalesinin gerçekleştirilip, çalışmalara başlanılması planlanıyor.

Kadastral haritaların yenilenmesi kapsamında, yavru vatanın havadan çekilen görüntülerinden oluşan ortofoto haritası tamamlandı. Ayrıca KKTC'nin tüm tapu kütükleri fotoğraflanarak, bilgisayar ortamında yedeklendi. Bu kapsamda 2 bin 604 kütüğün 927 bin sayfasının fotoğrafı çekildi.