Klinker Kaçıran Göltaş’a 2.5 Milyon YTL’lik Ceza

Maliye müfettişleri TMSF tarafından el konulan Göltaş Çimento’da yaptıkları incelemede 2001 yılına ait iki önemli kaçak buldu. Kaçaklardan ilkine göre Göltaş Çimento 2001’de ürettiği 31 bin 233 ton klinkerin satışından elde edilen geliri bilançolarında göstermedi. İkinci kaçağa göre ise Göltaş Çimento, teminata bağlanmış alacağına, şüpheli alacak muamelesi yapıp bilançosunda karşılık ayırdı ve yine gelir kaybına neden oldu. Bu iki usulsüz işlemden dolayı faizleriyle birlikte 31 Ocak 2007 itibarıyla Göltaş Çimento’ya 2 milyon 519 bin 862 YTL’lik vergi cezası kesildi.

Farin var klinker yok
Maliye müfettişleri yaptıkları ilk incelemede çimento üretiminde yarı mamul olarak kullanılan aynı zamanda doğrudan satışı da yapılabilen klinker adlı ürünün satışından elde edilen bir kısım hasılatın, yasal hesap defterlerine yansıtılmadığını dolayısıyla 2001 yılı kurum kazancının eksik beyan edildiğini tespit etti. Maliye müfettişlerinin kaçırılan klinker miktarını belirlerken adeta dedektif gibi çalıştıkları dikkati çekti.

Klinker üretim ve satışı ile ilgili doğru rakamların bulunması için öncelikle klinker üretmek üzere döner fırınlara sevkedilen farin miktarının tespiti yapıldı. Göltaş Çimento’da döner fırınlara klinker üretmek üzere verilen her bin 650 kilogram farinden bin kilogram yani 1 ton klinker elde edildiği belirlendi. 2001 yılı boyunca Göltaş Çimento’da fırınlara gönderilen toplam farin miktarının 1 milyon 964 bin 109 ton olduğu, dolayısıyla Göltaş Çimento’da 2001 yılında 1 milyon 190 bin 371 bin ton klinker üretilmiş olması gerektiği tespit edildi.

Ancak günlük işletme raporlarına göre resmi olarak üretilen klinker miktarı 1 milyon 159 bin 138 tonda kaldı. Yani 31 bin 233 tonluk klinkere ne olduğu resmi raporlarda yer almadı.

Maliye müfettişleri raporunda, “Bu durumda sözkonusu klinkerin ya stoklarda yer almış olması ya da çimento üretiminde kullanılmak suretiyle 2001 hesap dönemi çimento stoklarında görünmesi gerekir. Üçüncü ihtimal olarak ise klinker olarak ya da çimento içinde dolaylı olarak kurum yasal defter kayıt ve belgelerine yansıtılmadan satılmış olması durumu vardır” denildi. Mükellefin stoklarının incelendiği 31.2 tonluk klinkere rastlanılmadığı vurgulanarak “ürünün dolaylı olarak satılmış olabileceği tabiidir” belirtildi.

Klinkerin satış fiyatı dikkate alınarak bilançoda görünmeyen klinker satışından 853 milyar 725 milyon TL’lik kayıtdışı bırakılan satış hasılatı olduğu tespit edildi.

Borcun 2 katı teminat
Maliye müfettişlerinin yaptığı incelemede ilk kaçak bilançodaki şüpheli alacak karşılığında çıktı. Müfettişler, Antalyalı Teknikel adlı firmanın Göltaş Çimento’ya olan 333 bin YTL’lik borcuna karşılık şüpheli alacak ayrıldığını görüp bu borcu mercek altına aldı.

Göltaş Çimento’nun, Teknikel Ltd’den alacağına karşılık üzerinde Total Oil akaryakıt istasyonu bulunan bir taşınmazı teminat olarak aldığını tespit edildi. Antalya Vergi Dairesi tarafından yaptırılan kıymet takdirinde sözkonusu taşınmazın değeri 650 bin YTL olarak belirlendi. Yani teminat olarak gösterilen taşınmaz alacak toplamından fazlaydı. Teminata bağlanmış alacaklarda alacağın şüpheli hale geldiğini ileri sürüp karşılık ayırmanın Vergi Usul Kanunu’nun 323’üncü maddesine göre mümkün olmadığına dikkat çeken Maliye müfettişleri, bilançodaki bu işlemde usulsüzlük tespit etti ve cezai işlem yaptı.

Şevket Demirel’in itirazına İdare Mahkemesi’nden red
TMSF, Egebank yöneticilerinin aynı zamanda Şevket Demirel’in şirketleriyle ilişkili olduğuna dair belgeler bularak başta Göltaş Çimento olmak üzere 9 şirkete, 23 Haziran 2006 tarihinde temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimine el koymuştu.

4389 sayılı Kanun’un 15/7-a maddesine dayandırılarak yapılan bu kararın iptali için Şevket Demirel’in İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava 23 Mart 2007’de reddedildi. Mahkeme, TMSF’nin 9 şirkete el koymasında hukuka aykırılık olmadığına karar verdi. Kararda sözkonusu şirketlere el konulmasında Fon’un alacaklarının tahsili bakımından yarar görüldüğü belirtildi.

TMSF’nin el koyduğu şirketler şunlardı: Göltaş Çimento, Pucinelli-Elmataş Göller Bölgesi Mevye ve Sebze Değerlendirme Sanayii, Elma-Su Elma Suları Sanayii, Orma A.Ş, Göl Yatırım Holding A.Ş, Göltaş Hazır Beton A.Ş, Göltaş Enerji, Orkav ve OZF Fidancılık A.Ş.