KOBİ'ler için Sınai Mülkiyet Hakları Projesi



Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Birinci, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen ''KOBİ'ler için Sınai Mülkiyet Hakları'' projesinin TSO'da düzenlenen kapanış etkinliğinde, küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği dünyada, yeni ekonomi, girişimcilik, fikri sermaye, AR-GE, markalaşma, tasarım ve inovasyonun öne çıktığını söyledi. Markalaşmanın önemine değinen Birinci ''Günümüzde markalaşma ve AR-GE çalışmaları gelişmek için kilit haline geldi'' dedi. Ülkeler gibi şirketlerin de küresel rekabette öne çıkmalarının, bu kavramları ne kadar verimli kullandıklarına bağlı olduğunu ifade eden Birinci, şöyle konuştu:
    
''İnovasyon sürecinde yani yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesinde patent, marka ve endüstriyel tasarımdan oluşan sınai mülkiyet hakları belki de en önemli araçtır. Sürecin devamında elde edilen yenilikler de ancak sınai mülkiyet haklarıyla korunabilir.''
    
Kaymakam Orhan Şefik Güldibi de dünya ile rekabet için markalaşmanın önemli faktör olduğunu söyledi. Sadece üretmenin yeterli olmadığına işaret eden Güldibi, şöyle devam etti:
    
''Günümüzde üretmek en kolay yöntem haline geldi. Markalaşmak ve AR-GE en zor ve en gerekli çalışmalardır. Dünya ile rekabet etmek için sadece üretmek değil, kalite ve markalaşma gereklidir. Sınai haklar olgusu batıda çok uzun yıllar önce başladı. Ülkemizde ise 10 yıl öncesine dayanıyor. Biz biraz geç kalmış olsak da gelişmelere hızla ayak uyduruyoruz.''
    
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, globalleşen dünyada müesseselerin kendilerini geliştirmek ve markalaşmak zorunda olduklarını, aksi takdirde piyasanın koşullarına ayak uyduramayarak geride kalacaklarını söyledi. Tarsus'un yalnız başına bir marka olduğunu belirten Kocamaz, sanayi ve ticarette gerilediklerini, işsizliğin arttığını ifade etti.
    
TSO Başkanı Mehmet Karagözlü de hazırladıkları ''KOBİ'ler için Sınai Mülkiyet Hakları'' projesinin Türkiye'de yapılan 19 başvurudan biri olduğunu söyledi. Projenin 18 ay sürdüğünü ifade eden Karagözlü, ''Projede işletmeler için günümüzün en önemli konularından biri olan patent, marka, tasarım ve sınai haklar üzerine üyelerimiz ve diğer kurumlar eğitim gördüler. Geniş bir kesime hitap eden proje, yurt dışı ortakların işbirliği ile 4 dilde materyaller hazırlanarak Avrupa çapında bir çalışma oldu'' diye konuştu.