KOBİ'ler için 'Yenileşim Mühendisleri' Zamanı



Foto: Veli Gürgah (AA)

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa İşletmeler Ağı önderliğinde gerçekleştirilecek 'Yenileşim Mühendisliği Sertifika Programı' ile, KOBİ'lerin rekabet edebilirliğini ve üretkenliğini arttırmaya yardımcı olacak ''yenileşim mühendisleri'' yetiştirilmesinin amaçlandığı bildirildi. Firmaların inovasyon kapasitelerinin arttırılması amacıyla yürütülen INNOCAP Projesi kapsamında uygulanacak program çerçevesinde, yeniliklere açık, analitik düşünce yeteneğine sahip, takım çalışmasına yatkın, iletişim becerilerine sahip, mühendislik ile iktisadi ve idari bilimler bölümü mezun adaylar eğitime tabi tutulacak.

Yenilikçi eğitim yaklaşımıyla interaktif ortamda eğitimden geçirilecek adaylar, KOBİ'lerin sorun ve sıkıntılarının yanı sıra ihtiyaçlarını belirleyerek, işletme sahipleriyle birlikte projeler üretecek. Böylelikle KOBİ'lerin rekabet edebilirliğini ve üretkenliğini arttırmaya yardımcı olacak yenileşim mühendisleri yetiştirilecek. KOSGEB tarafından da desteklenecek program kapsamında firmaların, yeni fikirlerini ürüne dönüştürerek karlılıklarını devam ettirmeleri hedefleniyor.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, oda binasındaki tanıtım toplantısında, genç bir nüfusa sahip Türkiye'nin iş üretme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Doğru eğitimle, inovasyonla ve girişimciliğin özendirilmesi ile yaratılacak istihdamın genç nüfusu avantaja çevireceğini belirten Aşut, ''Ülkemizin, geleceğin dünyasında var olmasını istiyorsak gençlerimizi iyi eğitmek, bilimsel araştırmalarımızı artırmak zorundayız. Öğrencileri yeni icat yapmaları, gençleri eski köye yeni adetler getirmeleri için yetiştirmek zorundayız'' dedi.
    
Türkiye'nin katma değeri yüksek, ileri teknolojik üretimlere ve bunları dünya piyasalarında pazarlamaya gereksinimi olduğunu vurgulayan Aşut, bunun için Türkiye'nin önümüzdeki süreçte gerek üniversiteleri gerekse sanayileri ile icat bulmaları gerektiğini kaydetti. Kimi ülkelerin petrol ve doğalgazı, kimi ülkelerin sermaye birikimi, kimilerinin ise bol ve ucuz iş gücü sahibi olduğuna işaret eden Aşut, şöyle konuştu:

''Ülkemizin en büyük zenginliği insanımız ve girişimci ruhumuzdur. Yeter ki insanımızı eğitelim ve onlara imkan verelim. Bizim artık işleri idare edecek yöneticilere değil, yeni fikirleri olan liderlere ihtiyacımız var. Eğitimden ticarete, sanayiden yerel yönetimlere kadar her kurumda rutinin dışına çıkabilen, vizyonu olan, inovasyonu bir yaşam tarzı haline getirmiş insanlara ihtiyacımız var. Bu da bu tür projelerle artacaktır.''

KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürü Ali Çelik'in de katıldığı toplantıda, ayrıca MTSO'nin önderliğinde yürütülen, Yunanistan ve İspanya ortaklığındaki INNOCAP Projesi deneyimleri paylaşıldı.