Koç Grubu Enerjide Aygaz ile Büyüyecek



Son zammın ardından otogazla tüpgaz arasındaki ÖTV farkının ton başına 175 dolara çıktığını belirten Aygaz Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi, "Bu kaçakçılığı teşvikten başka bir şey değil. Kaçak doldurulan otogazdan devlet yılda 200 milyon dolar vergi kaybediyor. LPG'de tek ÖTV oranı olmalı" dedi.

AYGAZ Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi, akaryakıta yapılan zamlar sonrası otogaz ile tüpgaz arasındaki fiyat farkının ton başına 175 dolara kadar çıkarak kaçak doluma yolaçtığını söyledi. Neyzi, "Tüpgaz ile otogaz arasındaki ÖTV farkı, kaçakçılığı teşvikten başka bir şey değil. LPG'nin tek bir ÖTV'si olsun. Haksız rekabetten dolayı devletin de 200 milyon dolara varan bir vergi kaybı söz konusudur" diye konuştu.

Tüketiciyle daha yakın bir bağ kurabilmek için marka kimliği yeniden tanımlanan Aygaz, bu amaçla ilk uygulamaları olan "Aygaz Euro LPG" ve "Aygaz Tüplügaz Hediye Kampanyası"nı tanıttı. Mehmet Ali Neyzi, dünyada LPG tüketiminin arttığına işaret ederek, 1990'da 137 milyon ton olan tüketimin bugün 200 milyon tona ulaştığını, 2015'te ise bu rakamın 300 milyon tonu bulacağını söyledi. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde LPG tüketiminin artış gösterdiğini vurgulayan Neyzi, şöyle konuştu:

"Bu ülkelerde, doğal gazın götürülmesinin ekonomik olmadığı kırsal kesim ile sanayi kuruluşları enerji kaynağı olarak LPG'yi tercih etmektedir. Örneğin ABD, 100 milyon tonluk tüketimle dünyadaki LPG pazarının yarısına sahiptir."

AVRUPA'DA İKİNCİ

Doğal gazdan da üretilebilen LPG'nin türev, ucuz ve çevreci enerji kaynağı olduğunu ifade eden Neyzi, Türkiye'nin yıllık 3.5 milyon tonluk tüketimle Avrupa'nın İtalya'dan sonra ikinci büyük LPG pazarı olduğunu kaydetti.

Türkiye'de 50 yıldır faaliyet gösteren LPG sektörünün 500 bin kişiye istihdam sağladığına işaret eden Neyzi, "2003'te 4 milyar dolarlık ciroyla sektör devlete 2.4 milyar dolarlık vergi girdisi sağlamıştır. Aygaz olarak geçen yıl ödedigimiz 700 trilyon liralık verginin 612 trilyonu ÖTV'dir. Sektör olarak devlet adına vergi toplama işlerini de yürütüyoruz" diye konuştu.

Neyzi, tüpgazın nihai tüketici fiyatındaki vergi oranının yüzde 40, otogazda ise yüzde 52 olduğuna dikkat çekerek, "Doğal gazda ise ÖTV oranı yüzde 2-3 seviyelerinde bulunuyor. Böylece, sadece 6 ilde bulunan ve genelde yüksek gelir grubu tarafından kullanılan bu enerji kaynağı düşük veya orta gelir grubu tarafından sübvanse ediliyor. Fiyatlandırmada adaletsizlik var" dedi.

Sektörün, LPG Piyasası Kanunu'nun kasım ayı sonuna kadar çıkmasını beklediğine işaret eden Neyzi, şöyle konuştu: "1 Ocak 2005 tarihinden itibaren fiyatların serbest bırakılması tüketicilerin lehine olacaktır."

Her beş araçtan biri otogazla çalışıyor

Mehmet Ali Neyzi, Aygaz'ın enerjide büyümeyi hedefleyen Koç Topluluğu'nun bu alandaki 'amiral gemisi' konumunda bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bölgesel bir güç olarak bu yıl 22 milyon dolarlık cihaz, 105 milyon dolarlık da LPG ihracatı gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Opet Aygaz olarak Bulgaristan'da 10'uncu istasyononumuzu açtık, hedefimiz sadece ihracat yapmak değil, yurtdışına yerleşmektir." Neyzi ayrıca, Türkiye'de her 5 araçtan birinin LPG ile çalıştığını belirterek, Aygaz'ın otogaz markası Otoaygaz LPG 1'in, kalitesini ve Avrupa Otogaz Kalite Standardı EN 589'a uygunluğunu vurgulamak için Aygaz Euro LPG markası ile yoluna devam edeceğini açıkladı.