Koç Kaleiçi'ne Sevdalandı Eski Binalara Nur Yağdı



Antalya'nın 'Kaşıkçı Elması' olarak nitelendirilen Kaleiçi'ne Koç Ailesi talip olunca eski konaklar kıymete bindi. Daha önce Koç Ailesi tarafından alınarak 1993-1995 yıllarında restore edilen iki binanın Suna-İnan Kıraç müzesi olarak işletmeye açılmasının ardından aile adeta Kaleiçi'ni keşfetti. O günden bu yana Koç Ailesi'nin yaklaşık 40'a yakın binayı restore etmek üzere satın aldığı ifade ediliyor.

Son olarak Rahmi Koç'un Kaleiçi'ndeki evinin karşısındaki konağı satın alan ailenin burada bir butik otel yapmak üzere harekete geçtiği ve önümüzdeki yıl içinde restorasyonun başlayacağı konuşuluyor. Bir hayli yıpranmış olan ve yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerinde kurulu binanın 100-150 odalı butik otele dönüştürüleceğini öne süren Antalyalılar, Koç'un bu ilgisinden de oldukça memnun. Çünkü Koç'la birlikte birçok büyük grup da bölgedeki tarihi binaların peşine düşmüş durumda.

Böyle olunca da bir dönem yüzüne bakılmayan Kaleiçi'nde umutlar yeşermiş. 100-150 bin dolarlık binalar için 500 bin dolarlar istenmeye başlanmış. Antalya'nın tarihi çekirdek kenti Kaleiçi, 1984'te turizm bölgesi ilan edildi. O günden bu yana bazı eski binalar restore edilip otel ve pansiyona dönüştürüldüyse de bölgedeki sorunlar devam ediyordu.

Herkes butik otel peşinde
Kaleiçi esnafına göre bölgede Koç Ailesi'nin gelmesi ile birlikte yeni bir hareketlenme başladı. Kaleiçi'nde pansiyon sahibi olan Mahmut Önal ile 50 yıldır burada esnaf olarak çalışan Yalçın Yalınlı, Koç Ailesi'nin 40'a yakın eski konağı satın aldığını ve bunlardan bazılarını da restore ettiğini belirterek, "Neredeyse Kaleiçi Koç'un oldu. İyi de yapıyor. Onun gelmesi ile birlikte buranın düzeleceğine olan inancımız artıyor" diyorlar.

Kaleiçi'ndeki tarihi evlerin Koç'tan başka talipleri de var tabii. Kaleiçi'nde bugün 325 pansiyon 10'a yakın da butik otelin bulunduğu belirtiliyor. Tauna, Alp Paşa Konağı, Bade Konağı, Aspen, Oscar, Tekeli Konağı, Türk Evi bölgenin ünlü butik otellerinden. Antalya Belediyesi'nin Kaleiçi'ne yönelik yeni projeler geliştirdiği yönündeki haberlerin ardından Kaleiçi'nde sayıları yaklaşık 40-50 olarak kalan ve onarım isteyen binaların peşinde çok sayıda talipli olduğu konuşuluyor.