Kocaeli, 10 Avrupa Ülkesinden Zengin



İstanbul'un satınalma gücü paritesiyle gayri safi yurtiçi hasılası (SGP-GSYH) bu yıl 153.3, Ankara'nın 55, İzmir'in 54.4 milyar dolar olacak.

2001 yılı Türkiye yurtiçi gelirindeki payları alınarak 2007 Yılı Programı'nda yer alan 2007 tahmini SGP-GSYH'ye göre yapılan hesaplamayla, toplam ekonomik büyüklükte 3 büyük ili 32.7 milyar dolarla Kocaeli, 29.9 milyar dolarla Bursa izleyecek.

İstanbul'un 153.3 milyar dolarlık yurtiçi gelirine karşın, 10 ilin (Bitlis, Şırnak, Gümüşhane, Bingöl, Bartın, Iğdır, Hakkari, Ardahan, Tunceli, Bayburt) yurtiçi geliri 1 milyar doların altında kalacak. Son iki sırayı 398 milyon dolarlık yurtiçi gelirle Tunceli, 377 milyon dolarlık yurtiçi gelirle de Bayburt alacak.

Kişi başına yurtiçi gelirde ise Türkiye ortalaması 9 bin 662 dolar. Bitlis, Muş, Şırnak, Ağrı, Hakkari ise dünyanın çok fakir ülkeleriyle Bangladeş, Haiti, Nepal gibi aynı düzeyde bir kişi başına yurtiçi gelire sahip durumdalar.

Buna karşın Kocaeli, 10 AB ülkesinden daha zengin durumda. Kocaeli, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Slovakya, Litvanya, Letonya, Polonya gibi AB üyesi 10 ülkeden kişi başı yurtiçi gelire göre daha zengin. Karabük ve Yalova AB üyesi 6 ülkeden, Bilecik, Bolu, Kırklareli AB üyesi 3 ülkeden, Manisa ise AB üyesi 2 ülkeden daha zengin durumdalar.