Kocaeli Çevre Açısından En Sorunlu Bölge



İstanbul ile Kocaeli arasında planlanan 64 kilometrelik otoyolun nihai Çevresel Etki Değerlendirme raporu yayımlandı. Mavi Kocaeli’nden Oğuzhan Aktaş’ın haberine göre; Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan ve toplam maliyeti 94 milyon 500 bin TL olan otoyol projesine neden ihtiyaç duyulduğu da şu şekilde anlatıldı: "Karayolu taşımacılığı ve ulaşımında en güvenilir ve ekonomik olan otoyol ağı ile genişletilmiş karayolu ağının ülkemiz genelinde geliştirilmesi ve karayolu ağı içerisindeki payının artırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır." Otoyol güzergahının İstanbul'un Tuzla ilçesi, Kurtköy kavşağı-Güzeltepe mevkii arası 6+940, 96 kilometre, Kocaeli İli, İzmit, Körfez, Gebze, Dilovası ve Derince İlçesi, Güzeltepe-Çınardüzü arasında 57+291,53 kilometre olmak üzere toplam 64 kilometre olduğu belirtildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

 
Yoğun Sanayi Aşırı Nüfus
İstanbul-Kocaeli Yolu Projesi'nin amacının, her geçen gün artan trafik yoğunluğu, sıkışıklığı ve insan sağlığını tehdit eden gürültü ve hava kirlenmesine sebep olan ve mevcut İstanbul-Kocaeli otoyolunun trafik yoğunluğunu azaltmak olduğu belirtildi. ÇED raporunda Kocaeli'nde çevre, hava ve su kirliliğine ilişkin tespitler ve sebepleri yer aldı. ÇED raporunda Kocaeli'ndeki çevre kirliliğine ilişkin "Kocaeli, yoğun sanayi, ulaşım hatları (D-100 ve otoban), aşırı nüfus artışı, plansız şehirleşme nedeniyle, ülkemizin çevre açısından en sorunlu bölgesidir" ifadeleri yer aldı.


 
En Büyük Neden İnsan Faaliyetleri
"Türkiye ekonomisine yön veren firmaların büyük çoğunluğunun faaliyet gösterdiği ilimizde kişi başına düşen gelir seviyesi ülke ortalamasının çok çok üstünde yer alırken ne yazık ki bunun bedeli hava, su, toprak kirlenmesi ve çevre kirliliği ile birlikte yaşamak olmuştur" denildi. Kirliliğin kaynaklarına ilişkin şu ifadeler de raporda yer aldı: "Kocaeli'nde, hava kirliliğinin en büyük nedeni insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bu kaynaklar sabit ve hareketli olarak iki kısımda değerlendirilebilir. Madencilik ve taş ocağı etkinlikleri sırasında oluşan kirlilik, fabrikalardan kaynaklanan kirlilik, yerleşim alanlarında bulunan ev ve binalardan kaynaklanan kirlilik, sabit kirletici kaynaklar olarak isimlendirilir."