''Kocaeli Sadece 'Sanayi' Demek Değildir''



Fotoğraf: Tahir Turan Eroğlu

Kocaeli Kültür Sanat ve Eğlence Fuarı'nın açılışını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''İnşallah önümüzdeki dönem Kocaeli'de yeni otel yatırımlarıyla hem turizm potansiyelini geliştirecek, hem de fuarcılık konusunda atılabilecek adımları daha fazla atmış olacağız'' dedi.

Kocaeli Fuar alanında düzenlenen törende konuşan Bakan Ergün, Kocaeli'de 45 yıldır gerçekleştirilen fuar organizasyonunun ''sanayi fuarı'' olarak başladığını, daha sonra sanayi ve ticaretin yanına kültür, sanat etkinlikleri ile eğlencenin katıldığını söyledi.

Sanayi ve ticaret fuarcılığı mahiyetini Kocaeli'nin sürdürememesi dolayısıyla kültür, sanat ve eğlence bölümünün daha etkin hale geldiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

''Fuarcılıkla ilgili atabileceğimiz elbette başka adımlar var. Kocaeli'yi fuarcılıkta daha iyi hale getirmek için önemli atılımlar yapmaya ihtiyaç var. Turizm tesisleri ve otellerin inşasına da yurt içi ve yurt dışı fuarların buraya gelebilmesi açısından ihtiyacımız var. İnşallah önümüzdeki dönem Kocaeli'de yeni otel yatırımlarıyla hem turizm potansiyelini geliştirecek, hem de fuarcılık konusunda atılabilecek adımları daha fazla atmış olacağız.''

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, fuarların sürdürülebilir olmasının önemine dikkati çekerek, Kocaeli Fuarının 45. kez kapısını açmasının gurur verici olduğunu söyledi.

''Kamuoyunda 'Kocaeli eşittir sanayi' diye bir algı var. Artık bunun böyle olmadığını göstermek durumundayız'' diyen Topaca, şunları kaydetti:

''Kocaeli sadece 'sanayi' demek değildir. Yarım yüz yıldır Kocaeli sanayisi, sanayileşmesi, üretimiyle gündeme geliyor. Bununla gurur duyuyoruz, ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Refah artışı açısından sanayi ve ticaretin desteklenmesi şarttır. Bunun mutlaka kültürel faaliyetler, sosyal etkinliklerle uluslararası alanda markalaşmayı sağlayacak bazı faaliyetlerle desteklenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.''

Topaca, fuarların kentin tanıtımı, sosyal, kültürel ve tarihi öneminin anlatılması açısından ciddi bir fırsat olduğunu, Valilik olarak fuar ve benzeri organizasyonları destekleyip, gelişmesine katkıda bulunmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı'nın yanı sıra bu yıl 6'ncısı düzenlenen Yöresel Kültürler Fuarı ve 1. Toplu Taşıma Araçları Fuarı'nın açılışının gerçekleştiğini anımsattı.

Karaosmanoğlu,''Hemşehri derneklerimiz sık sık bize geliyor, kiralarını ödeyemediklerini belirtiyor ve bizden yer temin etmemizi istiyorlardı. Hemşehri derneklerimize, kültürümüze, sanatımıza hizmetleri olan derneklerimize eskiden düğün salonu olan binayı yenileyerek toplantılarını, kültürel etkinliklerini yapabilecekleri Sivil Toplum Merkezi haline dönüştürdük'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ergün ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı ve Yöresel Kültürler Fuarı ile Toplu Taşıma Araçları Fuarı ve Sivil Toplum Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.